({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

SEO-tips - Sökordsoptimering i Episerver

På denna sida får du tips om hur du kan sökordsoptimera sidorna i Episerver. Att jobba med SEO är ett sätt att få sökmotorer som Google att enklare förstå och ranka ditt innehåll.

Vad är SEO?

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering, eller SEO som det ofta förkortas, är en process som får hemsidor att rankas högre i ett sökresultat hos sökmotorer. För att rankas högt finns det ett antal riktlinjer att förhålla sig till. Tanken är att den som söker ska få så relevanta träffar som möjligt.

 

Vad är en sökmotorrobot?

För att en sökmotor ska kunna visa upp sökresultat när någon googlar måste allt innehåll från miljontals olika hemsidor, bilder och textdokument undersökas. Och det är här sökmotorroboten kommer in i bilden.

Sökmotorrobotens uppgift är att "crawla" (undersöka) innehållet. Därefter avgör den om innehållet är värt att "indexera" (att visas publikt som ett sökresultat). Sökmotorroboten hittar till nytt innehåll via länkar. Hemsidor som är enkla att crawla och vars innehåll är högkvalitativt rankas högt och på så sätt får hemsidan mer trafik.

Duplicerat innehåll är ett stort problem

Vad är duplicerat innehåll?

Duplicerat innehåll är när sökmotorn uppfattar att två eller flera sidor under en och samma domän innehåller samma sak. Att ha duplicerat innehåll på sin hemsida är något negativt och det kan göra att sökmotorn rankar sidorna sämre eftersom den tror att man skapat flera sidor om samma sak som spam.

Vastsverige.com är en gemensam domän

Alla vi som har sidor under vastsverige.com måste samarbeta för att sökmotorerna ska primiera vår gemensamma hemsida. Det är lätt att tro att exempelvis vastsverige.com/skara och vastsverige.com/lysekil är två olika hemsidor, men faktum är att båda dessa sidor ligger under en och samma domän och därför ser Google och andra sökmotorer alla våra undersidor som en gemensam hemsida.

Hur undviker vi duplicerat innehåll på vastsverige.com?

Det enklaste sättet att undvika duplicerat innehåll är att se till att varje sida är unik och att innehållet skiljer sig från andra sidor. Det är såklart svårt att hålla koll på alla sidor under vastsverige.com eftersom vi är närmare 100 olika redaktörer som jobbar med sajten.

Därför är det viktigt att alla tänker på att anpassa sitt eget innehåll utifrån den geografiska platsen, för på så vis blir innehållet unikt.

Exempel:

De flesta kommuner har en sida om vandringsleder i sin kommun, och om alla sidor heter "Vandringsleder" är det lätt för Google (eller andra sökmotorer) att tro att vi har skapat 40 sidor med samma innehåll (duplicerat innehåll). Om alla däremot döper sin sida till vandringsleder + kommun så kommer sidorna att särskilja sig från varandra.

Alltså, se till att döpa dina sidor till: "Vandringsleder i Mariestad" eller "Hotell i Marks kommun". Det gäller både metatiteln och huvudrubriken på sidan. Det kommer också göra att din sida har lättare att ranka på mer specifika sökord kopplade till din kommun.

5 snabba SEO-tips

1. Fokusera på relevant innehåll

Det mest grundläggande för att lyckas med SEO är att ha texter, bilder eller filmer som är relevanta för besökaren. Fundera på vad syftet är med respektive sida och se till att innehållet är unikt för varje undersida på hemsidan. Läs ovanstående stycke om hur vi undviker duplicerat innehåll.

2. Använd sökord på rätt sätt

En sökordsanalys kan göra att du hittar de viktigaste sökorden för dina sidor. Dina viktigaste sökord bör finnas med i sidans titel och i huvudrubriken, samt i URL:en.

3. Metatitel och metabeskrivning

Metatiteln är rubriken som syns i listan över sökresultat i en sökmotor. Den får vara högst 70 tecken lång och ska vara en uppmaning till besökaren att klicka sig in på hemsidan.

Metabeskrivningen är texten under metatiteln. Den bör vara 135-155 tecken lång, annars riskerar den att klippas av mitt i meningen. En metabeskrivning är en sammanfattande text om vad besökaren kan förvänta sig att finna för information på sidan.

Vill du veta vilka av dina sidor på vastsverige.com som just nu saknar metatitel och metabeskrivning? Skicka ett mejl till episupport@vastsverige.com så tar vi fram en lista till dig.

4. Döp bilder, filmer och andra filer

Allt som du laddar upp på din sida i form av bilder, filmer eller pdf-filer bör ha namn som är relevanta för innehållet i materialet. Ett grundtips är att döpa filer till vad de innehåller/föreställer samt din geografiska plats (kommun).

Se till att alltid addera ALT-texter som beskriver vad bilderna föreställer i Imagevault.


5. Håll ditt innehåll uppdaterat

Sökmotoroptimering är en långsiktig strategi så det är viktigt att ha tålamod och följa upp resultatet regelbundet. Se till att innehållet på dina sidor alltid är uppdaterat. Se också över så att du inte har några trasiga länkar, alltså länkar som inte längre går dit de ska.

Här kan du läsa mer om hur du jobbar med trasiga länkar i Siteimprove.

Gör en nulägesanalys

Så gör du en enkel nulägesanalys

Testa att googla på sökfraser som du tror eller tycker att din sida borde synas på, till exempel "bra hotell i Skövde" och se hur din sida placerar sig. Kom ihåg att alltid googla i Inkognito-läget så att din egen sökhistorik inte påverkar sökresultaten.

Tycker du att din sida borde kommit högre upp? I så fall bör du fråga dig själv om du har ett tillräckligt relevant, nischat och unikt innehåll gentemot sökfrasen som du tycker att du bör synas på. Titta på de hemsidor som hamnat högre upp än din på sökfrasen. Varför tror du att de rankar bättre på sökordet? Kanske har de mer relevant innehåll och välskrivna texter, bättre bilder eller enklare struktur på sidan.

Grundregeln är att om det är enkelt för besökaren att hitta på din sida så är det också lätt för sökmotorn att förstå innehållet.

Hittade du ingen lösning på problemet?

Har du letat runt på supportsidan utan att hitta en lösning på ditt problem? Då kan du skicka in frågan som ett supportärende så hjälper vi dig!

Vänliga hälsningar,

Redaktionen på Turistrådet Västsverige