({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Vara /
  • Picknickutflykt Levene Äng

Fotograf: Stefan Quinth

Picknickutflykt i grönskande kulturlandskap

Gör en utflykt till Levene Äng och passa på att upptäcka resten av omgivningen i Stora i Levene.

Utflyktskarta

 

Man behöver som sagt inte resa långt för att få till en fin utflykt eller härlig naturupplevelse! Här föreslår vi att ni gör en utflykt till Stora Levene och dukar upp en smarrig picknick i grönskande Levene Äng samtidigt som ni passar på att se er om i tätorten. 

Levene Äng är ett välbevarat kulturlandskap som en gång i tiden var en riktig forntidsby med stort gravfält. Idag är marken slåtteräng som röjs på våren, vilket gör den perfekt för picknick. Slåtterängen är bevuxen med grova ekar, björk och hassel, samt några enstaka träd med söta bär. Extra vackert är det i början på våren när vitsipporna breder ut sig. Utöver vitsippor växer även här prästkragar, blåklockor och slåttergubbe. Här kan du läsa mer om naturreservatet Levene Äng. 

Köp med dig en smarrig fika från Conditori Lifweni som ligger längs med huvudgatan som tar dig genom Stora Levene och vidare till Levene Äng. Här på det charmiga 50-tals caféet är allt bakat på lokala råvaror från närområdet och du kan välja på allt från matiga mackor till bakelser och kakor. Dessutom brukar det finnas smarrig konfekt till försäljning. Om du inte packade med dig egen fika i din picknickkorg rekommenderar vi att stanna till här föra att fylla den med godsaker. Här kan du läsa mer om Conditori Lifweni och dess öppettider och erbjudanden.

 

På din väg hem vill vi slå ett slag för Adelåsens gårdsbutik som ligger precis i utkanten av Stora Levene. Här kan du köpa med dig egenproducerade kalkonprodukter såsom filéer, färs, snitsel och korv att tillaga till kvällens middag. Du kan dessutom förboka cateringmeny för minst 6 personer. Här kan du läsa mer om Adelåsen och dess öppettider och erbjudanden.

Här i Stora Levene, i närheten av Levene Äng, ligger även Levene Gamla Prästgård. I snart 200 år har gården varit en mötesplats för människor. Platsen är full av berättelser och minnen! Här kan du bl.a. boka rundvandring, gå på afternoon tea, avnjut en god soppa på närodlade produkter eller abbonera huset som festlokal. Nu i ovissa tider kan dock verksamheten se lite annorlunda ut. Här kan du hålla koll på aktuell info om Levene Prästgård.

Ännu mer kultur och historia

Stanna till vid Levene Kyrka som utmärker sig med sina två torn i skiffer och spana samtidigt in Sveriges högsta runsten som står på kyrkogården intill. Kyrkan restes på 1000-talet och genomgick sedan flera ombyggnader under 1600-talet. Levenestenen är gjord i granit och är drygt fyra och en halv meter hög.