({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Vara /
  • Upplevelser i Vara - guide till den levande småstaden
Tre personer går utanför en blomsterbutik

Fotograf: Anneli Johansson

Upplevelser i Vara småstad - guide till den levande småstaden

Spendera en ledig dag - eller varför inte en helg i Varatrakten. Upplev den genuina småstaden med små butiker, unika caféer och restauranger och förstklassiga kulturupplevelser. Vem tar du med dig på besöket i Vara?

I Vara finns det mesta för en komplett upplevelse, både för den som vill komma bort från storstadshetsen för lugn och ro och för den som vill uppleva något nytt. Här har vi samlat våra bästa tips för en dag eller en helg i Vara.

Lär känna den genuina småstaden

När du kliver av tåget på Vara tågstation, eller parkerar bilen kan det vara skönt att sträcka på benen. Ta en tur i Vara centrum och lär dig med om småstadens historia. Låt dig gärna guidas av turen Småstadspromenad i Vara som berättar om både intressanta byggnader händelser i Vara.

Vila benen över en lunch

Kanske kurrar det i magen vid det här laget och vad passar då bättre än en god bit mat? Restaurang Kronan med Västsveriges största singelmalt whisky-samling (!) erbjuder såväl lunchbuffé som á la carte. Det K-märkta huset har en takhöjd på över sex meter och dessutom är taket handmålat från 1928. Detta i kombination med rustik inredning och vällagad mat gör besöket till ett rent nöje.

Gå på en shoppingtur

I Vara kan du strosa runt bland ett 30-tal unika butiker med handplockat sortiment. Tempot är märkbart lugnare än i storstaden vilket gör shoppingupplevelsen avslappnad och rofylld. Glöm trängsel, hets och hög ljudnivå! Butikerna är kända för att hålla hög service och den kunniga personalen gör sitt yttersta för att du ska få en positiv och skräddarsydd upplevelse. 

Här finner du ett brett sortiment, allt från lokalproducerad mat till kläder, antikt och sportutrustning, här följer några exempel: 

Mode: Fagerbergs Dam & Herr har försett sina kunder med kläder av hög kvalitet sedan 1953. Här finns något för alla mellan 0-100 år. På Keep CO hittar du klassiska plagg som lätt blir långvariga garderobsfavoriter. Letar du efter skor, väskor eller handskar har OJ:s skor vad du söker.
 
Blommor och inredning: Gör ett besök hos Green Flowers & Pots där du hittar det lokala varumärket DBKD som numera är en storsäljare långt utanför Vara. Hos Maritas Textil & Interiör finns det mesta inom textil heminreding.
 
Delikatesser: För alla ostälskare är Sivans ost ett himmelrike med sina långlagrade svenska hårdostar. 

Vara småstad finns många fler butiker att välja mellan.

Njut av en avkopplande fikastund

På Conditori Nordpolen kan du njuta av en god kopp kaffe, en smarrig gräddbakelse, en nygräddad bulle och mycket, mycket mer. Visste du förresten att år 2016 utsågs Nordpolen till årets konditori i Sverige? Ett besök hit är nästan ett måste när man är på besök i Vara. Slå dig ner i det klassiskt inredda caféet eller njut av sommarsolen i den grönskande och lummiga bakgården. Precis som förr, blir du serverad vid bordet av trevliga servitriser. Lyxigt!!

Kulturupplevelse eller avkopplande middag på kvällen

Besök konstgalleriet Gula Lyckan i Vara som visar inspirerande konstverk i en vacker miljö. Avsluta dagen med middag och konsert på Vara konserthus sitt fantastisk utbud av kulturupplevelser eller checka in på hotellet och njut av en god middag där.

Lantligt lugn eller boende i centrala Vara

En god natts sömn väntar dig på något av Varatraktens hotell och bed & breakfast. På Bjertorp slott får du uppleva en autetisk slottsmiljö i Sveriges yngsta jugendslott och på Lumber & Karle finns allt för en bekväm och upplyftande övernattning. Vill du bo inne i Vara erbjuder Restaurang Kronan boende på sitt B & B

Ny dag - nya möjligheter

Vakna upp till en ny dag och njut av en härlig frukost. När magen är mätt och kroppen utvilad är det dags att se sig om innan hemfärd. Varför inte köpa med några lokala råvaror hem? Adelsåsen kalkon med sin gårdsbutik har öppet året runt och Olivia gårdsbutik med försäljning av olja osv har öppet på fredagar hela året. Här kan du se alla gårdsbutiker i Varatrakten.