({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinnor besöker Kulturhöst i Västsverige

Fotograf: Jesper Anhede

Kultur i Vårgårda

  • Lisa Hildor

Vårgårda är inte bara Bildernas Stad, utan bjuder in till ett brett spektra av kultur, från barnteater till föredrag och från hembygdsutställningar till street art.

Bildernas stad

Vårgårda präglas av en fototradition som varje år manifesteras med en Bildernas stad-utställning på Murartorget, med olika teman varje år. I Vårgårda hålls sedan 30 år även en årlig Naturfotofestival som lockar fotointresserade med seminarier och utställningar.

Bildernas stad är ett samarbete mellan Vårgårda Fotoklubb, Vårgårda kommun och Sparbanksstiftelsen i Alingsås.

Här kan ni läsa mer:

bildernas stad.pdf

Teater

Vårgårdas stora teaterscen heter Kulturen och ligger på gångavstånd från tågstationen. Här hålls föreställningar, föredrag, musikaftnar och shower. 

Ta del av vad som händer i kommunens evenemangskalender, eller hos Vårgårda teaterförening

Kulturen, Allégatan 25, Vårgårda

En hel del barnföreställningar hålls även på Vårgårda bibliotek. Föreställningarna är gratis och många Vårgårdabor har upplevt sina första barnteaterföreställningar här. Passa på att låna en bok eller tre när ni är där! Programmet hittar ni i evenemangskalendern.

Konst

Vårgårda är en kommun rik på konst! Mitt på Kungsgatan ligger Galleri 33, som drivs av Vårgårda konstförening. Galleriet erbjuder ett gediget utställningsprogram, konstcaféer och kurser och är alltid värt ett besök! I den smala gränden jämte Ahlqvists hittar ni Christina Juhlins galleri och ateljé. Här jobbar konstnären själv på sina alster, som har kommit att pryda många offentliga väggar i kommunen. 

 

Museer och hembygdsföreningar

I Vårgårda finns en rik hembygdsföreningstradition, vilket märks i utbudet av hembygdsmuseer. Besök Vårgårda hembygdsförening för att ta del av Vårgårdatrakten i ett historiskt perspektiv. Vill ni veta mer om väckelse- och missionsrörelsen i Nårunga, ska ni bege er till Nårungabygdens missionshistoriska museum i Ljurhalla. Svältornas fornminnesförening i Ornunga är en aktiv förening som bjuder på vandringar och kulturupplevelser, och Lena Bergstena hembygdsförening bjuder på allehanda aktiviteter, som den årliga tändningen av kolmilan, som blivit något utav en folkfest. 

 

Film

Vårgårda stoltserar inte bara med att vara inspelningsplats för storfilmer som Utvandrarna, utan har även en egen biograf. På Rialto bio kan du sjunka ner i en röd biostol och ta del av ett rikt urval av blockbusters. 

Pepwalk Vårgårda

När du är ute på stan i Vårgårda, får du inte missa att ta del av de tänkvärda budskapen som sitter utspridda i stan. Vilken skylt är din favorit?

 

Välkomna till Vårgårda!