({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Hampus Haga

  • Fotograf: Hampus Haga

  • Fotograf: Hampus Haga

Lundskullen

GRAVFÄLTET VID NOSSAN

På Lundskullen vid E20 i Södra Härene finns två hällkistor från stenåldern. Den sydligaste ligger nära gårdsplanen till Fötene Östergård. Idag är det inte mycket kvar av denna en gång så ståtliga gravkista. Den har varit tio meter lång och tre meter bred och var troligen en stor enrummare. Ingången låg i söder med en svag vridning mot öster. Den andra hällkistan ligger c:a 100 meter öster om den första, tvärs över gårdsplanen. Idag finns endast en halvt raserad hällkista p.g.a. grustäkt.

De flesta gravarna är från järnåldern vilken räknas från folkvandringstiden ca 500 f. Kr och fram till ca 1050 e.Kr. då vikingatiden tog slut. Gravkullen omfattar 40 resta stenar, en domarring, 18 stensättningar, fyra högar samt en treudd, men det är mest de stora bautastenarna man lägger märke till.

Lundskullen har en vidunderlig utsikt över trakten, med Nossan slingrande genom landskapet. Vår och höst är här en mycket bra plats för fågelobservationer. Inte långt från Lundskulle ligger Södra Härene medeltida kyrkoruin som en vacker profil i landskapet. Vid den yngre kyrkan finns Nordens största hällkista belägen på den så kallade Jättakullen.

Kör E20 norrut från Vårgårda. Sväng höger vid vägskylt strax söder om Södra Härene kyrka.