({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Lisa Hildor

Pjukesten

  • Lisa Hildor
  • Källa: Vårgårda kommun; Åke Carlsson, Wadbring.com

Bautasten med spökrykten nära kyrkan i Siene

Denna jättesten står en liten bit in i skogen strax söder om Siene kyrka. Alldeles bredvid finns en gravhög, ca 10 m i diameter, och om stenen finns två sägner: 

Enligt den ena ligger här drottning Sigrid Storråda begravd, som "levde på den tid då det fanns många konungar i Sverige". Den beryktade och manhaftiga drottningen skall ha dött här på sin gård i Siene vid 87 års ålder. Det förtäljs också att det var sonen Edmund som reste stenen, utan vare sig kristkors eller torshammare. Sigrids gård skall ha legat på ett näs i Säveån.

Enligt den andra begrovs här en konung Sigismund, som stupade i en fejd med danskarna. 

Stenen har en ristning, men det är inte känt vad den betyder. På platsen har tidigare funnits ytterligare en sten samt flera gravhögar, varav en innehöll en stenkista. Det sägs att det spökar på platsen.

Puke, är enligt folktro ont väsen, eller djävul.

 

En liten bit ifrån stenen, väster om Siene kyrka och belägen på norra sidan av en dalgång som förr kallades Lackadalen, finns den största jättegrytan i Siene kommun och i den norra delen av Siene finns gravfält med ett sextiotal gravar från järnåldern, en domarring, bautastenar, skålgropar och andra fornlämningar. 

 

Vägbeskrivning:

Siene, Vårgårda

Väster om Siene kyrka, en fornminnesmarkering vid sidan av vägen. Markeringen av stigen till Pjukesten sitter direkt vid vägen och kan vara lätt att missa! Stigen går upp till höger och efter ett tjugotal meter ser ni stenen.

Koordinater: 57.990250, 12.976558