({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Holleden
Hol

En härlig led genom historiskt intressanta trakter

Holleden tar dig genom historien, från brons- och järnålder fram till 1800-talets torparliv.

Holleden startar och slutar vid kyrkan i Hol, där det också finns parkering och busshållplats. Vid kyrkan hittar du också en informationstavla över leden. 

Från starten passerar du de första kilometrarna genom en kulturhistoriskt intressant mark med anor från brons- och järnålder. Gravfälten och domarringarna är många längs vägen och du kan läsa mer om dem på informationstavlorna längs leden. Du möter även en rik flora, som backsippor på våren, rödfibblan under sommaren och ljungen i början på hösten.

Snabbfakta

 

Längd: ca 14,5 km  


Markering:
Orange markering på stolpar.


Tidsåtgång:
3-4 timmar i lugnt tempo

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Skogsstigar, skogsvägar och grusvägar

Efter att du har korsat väg 1900 och kommit på den södra delen av leden ändrar landskapet karaktär och terrängen blir mer skogig och kuperad. Du korsar det gamla järnvägsspåret där lok drog vagnar lastade med grus från grustaget ända fram till 1960-talet. Har du tur och ögonen med dig kan du också hitta Sveriges minsta kärlväxt dvärglin växandes längs leden.

Vid de brantaste backarna finns det "pustestenar" på toppen, där du kan ta en kortare paus och hämta andan om det behövs. Vid ett vägskäl ansluter vandringsleden Gotaleden till Holleden, men fortsätt följ de orange markeringarna så kommer du rätt. Bäsjön är en bra plats för en lite längre paus, med grillplats nära den lilla sjön. Strax efter detta kan man göra ett val, antingen gå via en skogsväg eller den mer kuperade sträckan över Skallafluget där man kan behöva hålla i ett rep ner för ett brant skogsparti.

 

Fakta om leden

Längd:

14,5 km

Ungefärlig tid:

3-4 timmar

Markering:

Orange markeringar

Svårighetsgrad:

Medel

Start och mål:

Hols kyrka

Hitta hit:

Busshållplats "Hols kyrka"

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Hols vandringsledsförening


Telefon: +46