({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Pilgrimsvandrare framför stor kyrka.

Fotograf: Lukasz Warzecha, LWimages Studio

Pilgrimsleden Falköping-Varnhem – En vandring genom historien

Den natursköna Pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem i Skaraborg bjuder på charmig vandring genom vacker natur. Njut av det böljande kulturlandskapet mellan platåbergen, två medeltida klosterruiner och Hornborgasjöns rika fågelliv.

Pilgrimsleden tar dig från Falköping till Varnhem, en sträcka på 44 kilometer som går bra att dela upp i flera dagsetapper. Det är en vandringsled med stor historisk koppling till pilgrimsfenomenet, inte minst genom de två klosterruiner som du går förbi i Gudhem och Varnhem.

Längs vandringen finns mycket att upptäcka, inklusive en av Europas mest betydelsefulla fågelsjöar, de majestätiska platåbergen Mösseberg och Billingen samt flera trevliga platser för avkopplande fikastunder och övernattning. Du kan läsa mer om de mest sevärda platserna nedan.

Fotograf: Jonas Ingman

10 platser att se längs Pilgrimsleden Falköping-Varnhem

1. Falköping och Sankt Olofs kyrka

Pilgrimsleden tar sin början vid Sankt Olofs kyrka i Falköping. Kyrkans äldsta del härstammar från 1100-talet och har motstått flera av de bränder som ödelagt stadens träbebyggelse. Från kyrkan promenerar du genom stadens trevliga centrum med små butiker, caféer och restauranger.

Ta dig gärna tid att stanna till vid några av Falköpings välkända besöksmål. Falbygdens museum med sina historiska utställningar är ett trevligt stopp, och Falbygdens Osteria med sin ostbutik ligger bara en kort avstickare från leden.

Falbygdens museum

Falbygdens Osteria

 

2. Mösseberg

På din vandring ut ur Falköping kommer du att bekanta dig med platåberget Mösseberg. Leden går uppför berget genom Mössebergsparken där du passerar det populära spahotellet Mössebergs Kurort.

Uppe på berget ligger Mössebergs djurpark med påfåglar, grisar, åsnor och andra djur. Vill du få upp flåset lite extra kan du gå de 200 trappstegen upp i det 35 meter höga utsiktstornet. En klar dag har du perfekt utsikt över stora delar av Skaraborg och kan se flera av de andra bergen som ingår i Platåbergens Geopark. Både djurparken och utsiktstornet har gratis inträde.

Fotograf: Falköpings kommun

3. Kdesign

På landsbygden runt Falköping finns många charmiga gårdscaféer och inredningsbutiker. En av dessa är Kdesign som du passerar en dryg kilometer efter Östra Tunhems kyrka. Här kan du shoppa inredningsdetaljer, porslin och kuddar – eller bara smita in för en fika eller snabb lunch.

Tips! När du passerar Östra Tunhem kan du titta in i det pittoreska pilgrimskapellet som ligger några hundra meter ovanför kyrkan.

Kdesign

 

4. Gudhems klosterruin

Pilgrimsledens första etapp slutar vid ledens första av två klosterruiner. Här i Gudhem vilar ruinerna av det Cistercienserkloster som grundades på 1160-talet. Nunneklostret var i bruk fram till Gustav Vasas reformation 1527 då lagar infördes som till slut gjorde att klosterlivet i Sverige dog ut.

Klosterruinen ligger vackert belägen med utsikt över Hornborgasjön och i det tillhörande klostermuseet kan du läsa om hur en dag i klostret såg ut.

Fotograf: Henrik Theodorsson / Platåbergens Geopark

5. Ekornavallen

Klosterruiner och medeltida kyrkor i all ära, men intresseras du av historiska platser är Ekornavallen svårslagen, i alla fall när det gäller årtal. I mer än 4000 år (!) har människor använt Ekornavallen som gravplats. Den äldsta graven byggdes under bondestenåldern ungefär 3300 före Kristus, medan de yngsta gravarna uppfördes under vikingatiden omkring 800–1050 efter Kristus.

Det är ett imponerande fornlämningsområde, inte minst med tanke på den gånggrift som finns att beskåda med en stensättning som mäter 37 meter i diameter.

Fotograf: Falköpings kommun

6. Löfwings Ateljé & Krog

Det är inte helt lätt att gissa att det skulle ligga en konstateljé på landsbygden ett stenkast från Hornborgasjön, men paret Göran och Linda Löfwings kärlek för gården Persberg visste inga gränser. Idag är Löfwings Ateljé & Krog en välkänd kulturinstitution med tusentals besökare årligen.

Stanna till en stund för att betrakta de vackra tavlorna med naturinspirerade motiv och njut av godsakerna i restaurangen och caféet. Här finns även ett hundvänligt bed & breakfast.

Tips! Ett annat mysigt boende i närheten är Nästegården Bed & Breakfast.

Löfwings Ateljé & Krog

 

7. Hornborgasjön

Du kan vila blicken över Hornborgasjön under en stor del av pilgrimsvandringen, men vill du komma riktigt nära är ett besök till naturum Hornborgasjön bästa tipset. Inne på naturum finns en utställning om områdets natur, geologi, historia och fågelliv. Ute på udden vid sjön ligger ett utsiktstorn där du kan spana efter fåglar och lyssna till tranornas trumpetande när de flyger in mot Trandansen vid sjöns sydspets.

Vid naturum ligger Café Doppingen som serverar enklare lunch och fika i ett vackert kalkstenshus med vasstak och gigantiska panoramafönster. Hundar är välkomna i caféet.

Hornborgasjön

 

8. Billingen

Sträckan efter Hornborgasjön går längs blommande ängar och kulturlandskap med flera kohagar. En brant passage tar dig sedan uppför det natursköna berget Billingen vid sjöns norra ände.

Väl uppe på platåberget följer du sluttningen norrut mot Varnhem. Terrängen varierar med blandad skog, men även några gläntor med vacker utsikt över slätterna. Det är en fin sträcka som skiljer sig mycket från det öppna landskap som leden annars bjuder på.

9. Varnhem

På vägen ner från Billingen kommer du till Varnhem, som också är ledens slutdestination. Här finns flera historiska sevärdheter, Klostersjön, ett café och vandrarhem samt en stor plantering med dahlior under sommaren.

Varnhems Klosterkyrka är en oerhört vacker byggnad såväl ut- som invändigt. Här kan du vandra under de månghundraåriga valven där munkarnas mässor och sånger en gång ekade. Kyrkan är gravplats åt fyra svenska kungar och en drottning.

Intill kyrkan vilar ruinerna av Cistercienserklostret där munkarna bodde. Klostret grundades på 1100-talet och hade ett ovanligt sinnrikt vattensystem för sin tid. Informationsskyltar guidar dig runt i de gamla klosterrummen.

Varnhem

 

10. Kata gård

På kullen bakom klosterkyrkan i Varnhem ligger Kata Gård som är ruinen av en av landets äldsta kyrkor. Arkeologerna har vid utgrävningar hittat fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet.

Kyrkans krypta kan mycket väl vara Sveriges äldsta bevarade rum. Över ruinen har en museibyggnad rests, ett triangelformat hus som blivit internationellt hyllat för sin spektakulära arkitektur.

Kata Gård

 

Fakta om leden

Längd: Leden är cirka 44 kilometer

Tidsåtgång: Omkring 14,5 timmar utan stopp, lagom för tre dagsetapper.

Svårighetsgrad: Lätt till medelsvår med några mer kuperade partier.

Terräng: Underlaget varierar från små skogsstigar och beteshagar till grusvägar. Vissa partier går även på asfalterade vägar med relativt lite biltrafik och i stadsmiljö.

Markering: Klassisk pilgrimsmarkering i form av det röda S:t Olofsmärket.

Kläder & utrustning: För enstaka etapper behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning. 

Insta-moments: Varnhem Klosterkyrka är en av Västsveriges vackraste kyrkor.

Mer info om pilgrimsleden

West Sweden Trails hemsida