({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: HENRIK TRYGG

Paddla kanot i sjön Lelång i Dalsland
Bengtsfors

Paddling i Sveriges sjörikaste landskap

Dalsland har gott om fina paddelvatten, bland annat sjön Lelång i Bengtsfors. Här kommer ett förslag på en trevlig dagstur med kanoten.

Snabbfakta

Längd: 25 km

Tidsåtgång: Heldag

Passar för: Nybörjare

Område: Skyddat vatten, sjö

 

Välkommen till Sveriges paddlingsparadis!

När du ger dig ut med kanot längs sjöarna i Dalsland så kommer du snabbt märka att område är som gjort för just paddling. Här kan du paddla i flera veckor i sträck och ändå upptäcka nya vackra platser varje dag.

Ett av alla kanotföretag som finns här är Bootshaus strax nordväst om Bengtsfors. Här kan du hyra kanot elelr kajak och boka boende direkt intill Dalslands kanal. Bootshaus har tagit fram flera trevliga förslag på paddelturer i området, bland annat en dagstur i sjön Lelång.

 

Upptäck sjön Lelång på en dag

Du startar din paddling vid Bootshaus som ligger på en udde i sjön Lelång. Härifrån paddlar du norrut och njuter av skogar och ängar omkring dig. Efter en stunds paddling kommer du till Greaön som lämpar sig bra för ett depåstopp. På ön finns fina sandstränder, grillplatser, vindskydd och toaletter.

Fotograf: HENRIK TRYGG

Lägerplatsen är en av flera hundra liknande platser inom sjösystemet Dalsland Nordmarken. Det är den ideella föreningen DANO som ser till att hålla lägerplatserna fräscha, och den finanserias via naturvårdskortet som du kan köpa online eller hos kanotuthyraren.

Fortsätt sedan paddla norrut en bit innan det är dags att vända tillbaka. Tänk på att de flesta av de mindre öarna är fågelreservat som är förbjudna att beträda under vissa tider på året.

 

En sväng förbi Bengtsfors

Innan du paddlar tillbaka till Bootshaus så kan du fortsätta sydost för att spana in Bengtsfors från vattnet. I Bengtsfors kan du bland annat skymta kyrkan och hamnen innan du styr kanoten tillbaka till utgångspunkten.

Det går bra att fiska i sjön om du har köpt ett fiskekort. Här finns allt ifrån abborre och gädda till lake, brax, öring och regnbåge.

Fotograf: HENRIK TRYGG

LÄS MER: Fler paddlingsäventyr i Västsverige

 

Tips på mat och boende i området

 

 

 

Fakta om leden

Längd:

25 kilometer.

Ungefärlig tid:

Heldag.

Område:

Skyddat vatten, sjö.

Tänk på:

Kom ihåg att ha med dig dricksvatten, flytväst, mobiltelefon och extra kläder i vattentätt fodral.

Säkerhet:

Ha alltid flytväst på dig när du paddlar. Håll också koll på väderprognosen så att du vet vad du ska förbereda dig på. Om du saknar paddelvana kan du börja med en nybörjarkurs innan du beger dig ut på egen hand.

Passar för:

Nybörjare.

Start och mål:

Bootshaus, Bengtsfors.

Hitta hit:

Norra Grean 4, 666 91 Bengtsfors. Visa på karta

Karta:

Kontaktinformation

Bootshaus & Dietz.se

Norra Grean 4

666 91 Bengtsfors


Telefon: +46 531 125 40


E-post: info@dietz.se

Hemsida: bootshaus.se/