({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Christiane DIetz

Bäckefors

Bäckefors - orten i Dalslands centrum.

Bäckefors är Bengtsfors kommunens södra del. Orten ligger som geografisk mittpunkt i landskapet Dalsland och har en gedigen historia som bruksort inom järnindustrin.

I Bäckefors finns mataffär, några butiker och bank. Här ligger även Dalslands sjukhus med hela Dalsland som upptagningsområde för akutvård.

Bäckefors är något av en knutpunkt vad gäller kollektivtrafik. I det nya Resecentrum i Bäckefors möts många förbindelser till Trestadsregionen och Göteborg.

Norr om Bäckefors, längs med 172 mot Bengtsfors ligger Alltorps tingshus i Ödskölt. Här visades tingsspelen varje sommar, där scener ur gamla ting återupplivades med amatörskådisar från trakten. Nu finns det ett omtyckt sommarcafé med hantverksförssäljning här.

På vintern arrangeras en mysig julmarknad på två helger, med fint hantverk, fika och glögg. Tomten brukar ta emot barnen och dela ut pepparkakor och lite godis till alla barn.

I Ödskölts bygdegård håller hembygdsföreningen liv via ett tiotal evenemang varje år, från påskpyssel över trädgårdsdagar och oktoberfest till julpyssel och musikunderhållning.                   

Bäckefors Gamla bruk är den plats som bäst bevarar minnet av den äldre järnbruksrörelsen i Dalsland. Utmed strömmen ligger ruinerna efter smedjorna och här finns kolningshus, kvarn, såg och Bäckefors hembygdsmuseum som berättar om det gamla järnbruket. I de gamla vackra arbetarbostäderna finns nu ett vandrarhem. Här går även små vandringsleder eller promenadstråk med informationstavlor.

Marsjöarna är ett vattensystem bestående av fem sjöar sammanbundna av kanaler. Här finns många fina badstränder och bra båt- och fiskevatten. Runt sjöarna hittar du också ett flertal vandringsleder.