({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Daniel Breece

Hitta formen inför sommarens tävlingssäsong

Ligger du i startgroparna till ett lopp i sommar? Runt om i Mölndal finner du många fina löpspår och sjöar att träna i, ge dig ut i naturen och vässa formen på samma gång. Mölndalsborna och multiatleterna Eva Nyström och Martin Flinta är aktuella som medarrangörer av 10 Lakes Swimrun. Här är deras guide till Mölndals bästa löprundor och simträning.

Bara 15 minuter från storstan hittar du lugnet. Mölndals natur är perfekt för de som vill utforska naturen och få en träningsdos på köpet. Här finns goda möjligheter till både löpträning och simträning.

Nedan finner du Martin och Evas bästa löptips och simsträckor i varierande längd och svårighetsgrad, som passar både den glada motionären och elitatleten.

 

Lindome

Löpning och simning
För Swimrun i Lindome så rekommenderar jag starkt Bunketorpsterrängen. Antingen en kort bana med varvsbana över de båda Barnssjöarna och sedan löpning tillbaka via Bunketorpsspåren. För längre Swimrun-pass kan man även inkludera Hassungaredssjön, Axlavad, Yxnavad, Abborstjärnet och kanske även Djursjön.

Löpning
För löpning i Lindome så fungerar Bunketorp riktigt fint även för detta ändamål. Vill man istället springa på Västra sidan av Lindome så kan jag rekommendera Sandsjöbacka-reservatet. Vill man ha en lite längre runda går det en fin anslutningsgrusväg via Skäggered med en tunnel under motorvägen precis där Sandsjöbackahedarna öppnar sig. En väg som jag inte tror att så många känner till. 

 

Kållered

Löpning och simning
För swimrun-träning i Kållered lämpar sig Tulebosjön utmärkt för olika varvbanor. Vill man ha ett lite mer äventyrligt pass kan man följa Bohusleden och simma i de tjärn och småsjöar man passerar på stigarna mot Rävekärr.

Löpning
För löpning i Kållered kan jag rekommendera Bohusleden och kringliggande stigar norrut.  För en rundbana kan du springa via Pixbo och Hårskerödsvägen och sedan hem via Tulebo.

På Västra sidan är Torrekulla och inte minst Sandsjöbackaleden i en klass för sig. För en lite längre runda ta Sandsjöbackaleden till Sisjön och runda Skjutfältet på stigen som touchar golfbanan på väg tillbaka.

 

Mölndal

Löpning och simning
För att slipa swimrun-formen i Mölndal kan du träna på delar av banan för 10 Lakes Swimrun (länk). Tänk på att undvika att korsa roddbanan när du simmar i Rådasjön. Förutom Rådasjön, Stensjön och norra Långvattnet kan du kombinera din runda med Södra långvattnet, som dessutom har många fina stigar kring sig att springa på.

Notera att Rådasjön och Stensjön bitvis saknar stigar att springa på i anslutning till sjön, välj närliggande väg.

Löpning
Sist men inte minst, vill vi tipsa om området runt Gunnebo slott och Herkulesgården, Sisjön och Änggårdsbergen. Här finns mängder av bra spår och rundor av varierande längd och svårighetsgrad. Passar både nybörjare, pigga motionärer och elitlöpare.

Simning
Södra långvattnet vid Kikås är en 800-900 m lång och ganska smal sjö. Bästa stället att simma på både för nybörjare och de som vill simma längre. Antingen kan du simma fram och tillbaka eller bara några 100 m fram till en klippa och tillbaka. Inga båtar som stör, endast några glada badare sommartid. För att hitta dit: Kör mot Pixbo och sväng in mot soptippen vid Kikås kyrkogård. Direkt när du svänger in så svänger du till till vänster, ca 5 m in på vägen, där går det en liten grusväg upp till vänster.

 

Fotograf: Nicklas Elmrin


Fakta Eva Nyström
Bor: Helenevik, Mölndal
Familj: sambon Martin Flinta, Sveriges första världsmästare i multisport, och barnen Simon och Julia.
Meriter: VM-guld i Swimrun och Duathlon i långdistans.

Fakta Martin Flinta
Bor: Helenevik, Mölndal
Familj: Eva Nyström, världsmästare i Duathlon och Swimrun
Meriter: världsmästare i multisport och adventure racing. Som första svensk vann han VM-Guld med sitt lag Thule Adventure Team 2011 på Tasmanien.