({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman

Bohusleden etapp 4
Kåsjön - Jonsered

9 km, medel

Etapp 4 av Bohusleden tar dig från Kåsjön i Partille kommun vidare genom vackra skogspartier till Jonsered. Vandringen mäter 9 kilometer och är mestadels lättvandrad.

 

Snabbfakta

Längd: 9 km

Tidsåtgång: ca 2-3 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsstigar

 

Svalkande sjöar och vacker naturskog

Etapp 4 tar dig från Kåsjön i Partille kommun vidare genom vackra skogspartier till Jonsered. Vid Kåsjön finns en populär bad- och rastplats och under sommarmånaderna finns en servering, om du inte har med sig egen matsäck vill säga.

Sjön Madern är ett paradis för den fågelintresserade och vid norra spetsen delar sig Vildmarksleden och Bohusleden. Vildmarksleden tar dig vidare inåt landet mot Hindås för att sedan ansluta till Sjuhäradsleden. Bohusleden tar dig vidare norrut i lättvandrad blandskogsterräng. Efter Råhult går leden genom gammal och vacker naturskog, här är det lätt att facineras över de stora klippblock som ligger ensamma mitt ute i skogen. Leden korsar sedan väg E20 och fortsätter till det kulturhistoriskt intressanta samhället Jonsered.

Brukssamhället Jonsered

Jonsered är en tidigare typisk bruksort och bär en tydlig skotsk prägel då nästan hela brukssamhället är byggt av den skotske entreprenören William Gibson under början av 1840-talet. Jonsereds fabriker låg före sin tid socialt sett, med till exempel sjukkassa, skolundervisning, fri sjukvård och ålderdomshem. Här tillverkades bland annat brandslangar, segelduk, garn till mattor och bomullsvaror.

Idag hittar du restaurang, hotell och café bland de gamla industrilokalerna. Vandra runt och känn historiens vingslag från brukssamhällets tid. Höjdskillnaden mellan sjön Aspen och Säveån gav vattenkraft åt industrierna. I Säveån som är en kort avstickare från leden finns riktigt bra laxfiske. Fiskekort krävs för den som vill fiska och fiskarna är ofta rejäla och villiga att nappa.

Missa inte Jonsereds trädgårdar som är en fri tolkning av den 1800-talsträdgård som tidigare låg på platsen. Om du vill kan du ta en fika i trädgårdscaféet.

 

Fakta om leden

Längd:

Leden är 9 kilometer lång.

Ungefärlig tid:

Etappen tar cirka 2-3 timmar att vandra, exklusive raster.

Markering:

Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar, vilket gör att det är lätt att guida sig oavsett vilken riktning eller hur många delsträckor du vandrar. Vid början av varje etapp finns en informationstavla med avståndsmarkeringar, symbolkarta och fakta om allemansrätten.

Fotograf: Jonas Ingman

Svårighetsgrad:

Etappen är klassificerad som lätt till medel. Leden går framför allt på skogsstigar och är mestadels lättvandrad.

Start och mål:

Etappen startar vid Kåsjön i Partille kommun. Hit tar du dig enkelt med buss från Göteborg och Partille centrum och går av vid busshållplatsen Kåsjön som ligger i direkt anslutning till leden. 

Hitta hit:

Bohusledens fjärde etapp startar i Partille kommun vid Kåsjön. Hit är det enkelt att ta sig både kollektivt och med bil. Från Göteborg går det direktbussar hit och det är  en resa på cirka 40 minuter. Från Partille centrum är det en bussresa på 10 minuter. Om du väljer att ta bilen så är det en bilresa på cirka 20 minuter från Göteborgs centrum.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google maps. Du hittar också mer information och kartor på Bohusledens hemsida.

Kontaktinformation

Västkuststiftelsen


Telefon: +46 31 40 29 81


E-post: Skicka E-post

Hemsida: bohusleden.se


Fler etapper på Bohusleden