({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Anders Jonsson

”Världens bästa seglingsvatten!”

Familjen Hammarberg har seglat runt hela jorden för att komma fram till att världens bästa seglingsvatten finns precis runt knuten. Här tipsar de om några av sina favorithamnar i Södra Bohuslän, från hemmahamnen Marstrand i söder till Gullholmen i norr.

 – Tusentals öar och skyddade inomskärsleder, idylliska fiskehamnar kantade av röda sjöbodar, oräkneliga naturhamnar där man kan lägga till direkt vid berget, nästan inget tidvatten och oftast isfritt året om. Bättre seglingsvatten än så här finns inte i hela världen, säger Linda Hammarberg som slagit sig till ro i västkustpärlan Marstrand efter en fyra år lång världsomsegling med familjen.

Bohuslän har så många öar och vikar att välja på att man kan segla runt här hela livet och fortfarande hitta nya pärlor. Många återvänder år efter år. Under de mest intensiva semesterveckorna i juli fylls de populäraste hamnarna till bredden. Många tycker det är en del av charmen, de som gillar folklivet på bryggan och njuter av att träffa likasinnade. Men oftast räcker det att gå runt hörnet för att hitta en alldeles egen vik, eller planera sin semester några veckor tidigare eller senare.
Familjen Hammarberg seglar nästan varje helg året om.
 – Varje årstid har sin charm, men allra bäst gillar vi nog vintern. De där gnistrande morgnarna när man vaknar med båten omgiven av ett krispigt lager is. Eller ännu bättre, under ett mjukt täcke av nyfallen snö. Att ensam glida fram för segel genom en vintervit skärgård är en magisk känsla. Och ljuset, aldrig är solnedgångarna så vackra som på vintern. Då känner man sig lyckligt lottad.

FAMILJEN HAMMARBERG TIPSAR
Hamnarna du inte vill missa

Digital karta >>

1.    Marstrand 57°53.1'N - 11°35.2'E
Marstrand är västkustens seglarmecka, en bilfri sago-ö och trähusstad toppad av en ståtlig fästning. Stor gästhamn, butiker, gallerier, krogar och härligt folkliv om sommaren.  

2.    Pater Noster 57°53.8'N - 11°28.1'E
Mäktig fyrplats på lilla Hamneskär långt ut i Västerhavet. Själva hamnen är liten och grund, men stilla dagar kan större båtar förtöja vid den nya betongbryggan eller ankra norr om ön.

3.    Kråkorna 57°54.4'N - 11°35.7'E
Naturhamn med en riktigt fin långsidesförtöjning och med bra skydd från västanvinden. Gott om häckande sjöfåglar om våren, så rör dig försiktigt. Stor chans att se både säl och tumlare.

4.    Brattön 57°55.3'N - 11°44.8'E
Bohusläns högsta ö, 131 meter, även kallad Blåkulla. Naturreservat med trolsk natur och spännande grottor där häxorna samlas varje påsk. Ingen gästhamn, men bra ankarbotten.  

5.    Dyrön 57°55.7'N - 11°36.7'E
Bilfri ö med fina vandringsleder, vacker natur, frigående mufflonfår och kanske Sveriges bästa bastu. Dessutom två välskötta gästhamnar att välja på. En i nordväst, och en i sydost.

6.    Åstol 57°55.4'N - 11°35.2'E
Drömmig klippö längst ut i Hakefjorden, täckt av vita små hus och en hamn så djup att den nästan delar ön i två. Butik, krog, café och fint utomhusbad med vattenrutschkana.

7.    Väggen 57°55.7'N - 11°32.9'E
En av kustens häftigaste naturhamnar. En 40 meter djup skreva så smal att du kan stiga av båten på båda sidor. Vacker sjö mitt på ön, och perfekta klippor för en oförglömlig grillkväll.

8.    Klädesholmen 57°56.8'N - 11°32.3'E
Fint gammalt fiskeläge och ett måste för alla som gillar sill. Under öns storhetstid fanns här 25 sillfabriker. Idag finns bara en fabrik kvar, men väl ett fint sillmuseum och flera krogar.

9.    Skärhamn 57°59.3'N - 11°32.8'E
Tjörns huvudort lockar med akvarellmuseum, bra mat, bastu, hopptorn och en central gästhamn med gångavstånd till Systembolag, skeppshandel och välsorterad mataffär.

10.    Altarholmen 58°0.9'N - 11°27.2'E
Populär naturhamn och tidigare lotsstation. På 1800-talet bodde som mest 40 personer här ute. Än idag kan man se resterna av husgrunderna. Kristallklart vatten, och gott om musslor.

11.    Kyrkesund 58°0.9'N - 11°30.8'E
Mysigt samhälle med gästbrygga på vardera sida om sundet. Den västra granne med Häröns naturreservat. Den östra på gångavstånd till S:t Olavs valar och Skulpturparken i Pilane.  

12.    Sundsby 58°3.6'N - 11°40.2'E
Lägg till vid ångbåtsbryggan i Röra, eller ankra i Mjölkevikskilen. Utforska spännande grottor och raviner längs Sundsbyleden, och avsluta med en fika på gårdscaféet på Sundsby Säteri.  

13.    Stenungsund 58°3.9'N 11°48.8'E
Perfekt stopp en regnig dag. Central gästhamn med nära till shopping och bio. Eller varför inte skämma bort dig själv med välgörande spa och middag på Stenungsbaden Yacht Club.

14.    Mollösund 58°4.4'N - 11°28.2'E
Ett av landets äldsta fiskelägen på sydvästspetsen av Orust. Mysiga gränder, kvarn, flera krogar, båtmack, skeppshandel, mataffär och en riktigt skön badtunna.

Käringön 58°6.7'N - 11°22.0'E
Röda sjöbodar, och fina trähus längs slingrande gränder. Släta badklippor, sprudlande bryggliv och inbjudande skärgårdsmenyer. Käringön är varje skärgårdsromantikers dröm.


Västkustseglarens bästa appar!

•    ViVa
Sjöfartsverkets app ger dig lättöverskådlig information om vindstyrka, vindriktning, strömmar och vattennivåer längs hela kusten. Baserat på uppmätta värden, just nu.

•    Kustväder
Sjöräddningssällskapets app visar senaste sjörapporten från SMHI, 48 timmars kustväderprognos, aktuell position och viktiga larmnummer.

•    SXK-V Naturhamnsapp
Prenumerera på Svenska Kryssarklubbens egen kartapp och få detaljerad information om hundratals gratis bojar och naturhamnar längs Bohuskusten.  
Segla lugnt!