({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Vandra på Härmanö och Gullholmen
Gullholmen, Orust

2,5- 5 km, lätt - svår

Härmanö är ett av de större naturreservaten i Bohuslän och har en rik natur och flera vandringsleder. Här erbjuds vandring för såväl motionären som den erfarne vandraren. För dig som gillar utmaning tar du sikte mot Härmanö huvud och dess spektakulära utsikt.

Snabbfakta

Längd: 2,5 - 5 km 
Svårighetsgrad: lätt - svår 
Terräng: grusväg, bergiga stigar och spänger

Vandra genom tätbebyggt samhälle och stort naturreservat

Härmanö och Gullholmen bildar samhället Gullholmen, som ursprungligen var ett fiskeläge. Som flera andra platser längs Bohuslän var fisket efter ”havets silver”, sillen, en viktig livnäring. Sillen kom och gick under århundradenas lopp och detta präglade ekonomin, befolkningstal och bebyggelse. Gullholmen är Sveriges mest tätbebyggda ö. Detta i relation till Härmanö som är ett av Bohusläns största naturreservat skapar en otroligt unik plats. Härmanö består av två öar, Lilla Härmanö som ligger norrut intill Gullholmen och södra Härmanö som ligger söderut.

I samhället finns ett fåtal restauranger och caféer som har öppet sommartid. Lite söderut ligger Gullholmsbaden med stuguthyrning, restaurang och bastu. Längs vandringsleden finns badplatser och ön är en pärla för dig som är intresserad av fågelskådning. Här är ett bra läge för sträckande fåglar och har du tur får du syn på havsörn, alkor, sjöorrar eller fiskgjuse.

Har du tänkt ge dig ut på en långtur har du kommit rätt. Efter samhället breder naturreservatet ut sig med vandringsleder i varierande längd och svårighetsgrader. Tar du dig hela vägen ner till södra udden når du Härmanö huvud med utsikt som slår det mesta.

Får du inte nog av öarna i väster? Missa då inte Käringön som ligger endast en båttur bort. 

Människor som vandrar på Härmanö

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

 

Fakta om leden

Längd:

Gullholmen-Klippevik 4 km, Höpallen-Härm 2.5 km, Härm-Myren 4 km, Myren-Skålldalen 5 km, Skålldalen-Härmanö huvud 3km.  Från färjeläget ut till Härmanö huvud är det ca 8 km. 

Svårighetsgrad:

Vägarna från samhället Gullholmen till Klippevik och gula leden Höpallen - Härm är tillgänglighetsanpassade. Vid Grindebacken finns tillgänglighetsanpassad toalett. Gula leden är lätt att ta sig fram på, men inte för rullstol. Blå leden från Härm är delvis kuperad, men går bra att ta sig fram med rullstol. Vit led är delvis svårtillgänglig och blå led till Härmanö huvud är kuperad.

Tänk på att ha bra skor och matsäck med dig på vandringarna. Avstånden är långa och terrängen är kuperad och ofta svår att gå i.

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Start och mål:

För att komma till starten på vandringslederna från hamnen vid Gullholmens färjeläge går du söderut, genom samhället förbi Gullholmsbaden. Den bruna leden startar i samhället och går längs med kusten förbi Höpallen och Härm och ner till Klippevik. Denna leden är lätt att ta sig fram på, även med rullstol. Nästan alla vandringsleder utgår ifrån den bruna leden och tar av härifrån som en rundslinga. Vid Härm går det att vika av på den gula leden som leder upp tillbaka till Höpallen. Blå leden går från Härm ner till Myren och tillbaka till Härm igen. Vita leden går från Myren till Klippevik och hela vägen ner till udden på Härmanö. Vill du fortsätta till Härmanö huvud tar du här av på blå led, annars fortsätter du på den vita leden tillbaka till Myren.

Alla leder kommer efter varandra, hela vägen från färjeläget till Härmanö huvud. När ska du ta dig tillbaka till samhället följer du vägen längs med havet upp (den bruna leden).

Hitta hit:

Fotograf: Katja Ragnstam

Bil: Från E6 ta avfart mot väg 160 Tjörn och Orust. Efter Tjörnbron fortsätt rakt fram på väg 160 mot Orust. Efter 13 km når du Varekil, ta vänster mot Ellös. Efter ytterligare 15 km sväng vänster mot Gullholmen. Följ sedan skyltar mot Tuvesvik. Parkera på anvisade platser och gå sedan ner mot färjan. 

Färjan Tuvesvik-Gullholmen: Från Tuvesvik går färja till både Gullholmen och Käringön. För tidtabell se Västtrafiks reseplanerare, biljett löser du på plats.

Kollektivtrafik: Se Västtrafiks reseplanerare
Med Orust Express och 371 tar man sig med buss från Stenungsunds station till Tuvesvik. Turen tar ca 1 timma.
Det går även att ta sig med buss från Henåns bussterminal till Tuvesvik. Turen tar ca 40 min.

 

Karta:

 

Kartan över Härmanö vandringsleder >> 

Ansvarig för leden: Orust kommun. Västkuststiftelsen sköter om naturreservatet

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Södra Bohuslän Turism

Fregatten 2

44430 Stenungsund


Telefon: +46 303 833 27


E-post: info@sodrabohuslan.com

Hemsida: sodrabohuslan.com