({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Husebyleden, Storehamn
Ellös, Orust

3,5 km - svår

Vandringsleden är en skogsstig som på vissa ställen är brant. Utsikten från fornborgen i Huseby är fantastisk.

Snabbfakta

Längd: 3,5 km

Svårighetsgrad:
Svår. Vandringsleden är en enkel skogsstig som på vissa ställen är mycket brant. 


Vandringsleden är en enkel skogsstig som är mycket brant på vissa ställen. Det är en fördel att ha stövlar på sig. Leden går i en cirkel och passerar tio skyltade sevärdheter som Huseby fornborg, ett fårhus i sten, torpargrunder samt den mäktiga bokskogen i snäckskalsravinen Uggletoften.

Från fornborgen i Huseby har du en vidsträckt havsutsikt. Från bergshöjden väster om Fornborgen kan du vid bra väder se Måseskärs Heidenstamsfyr, byggd 1865. I väster syns Härmanö Huvud, Stocken och Råön och i nordväst stenfyren på Hållö, vattentornet på Smögen och Brandskärs fyr. Längre mot norr sticker kyrkan och vattentornet i Lysekil upp, och däremellan raffinaderiets skorstenar.

Morlanda hembygdsförening har ordnat parkeringsplatsen och sköter om fornborgen som du finner efter promenaden uppför den branta stigen.

Var rädd om naturen

Tänk på att marken är i privat ägo. Visa därför omtanke och hänsyn när du besöker området. Området är en del av utmarken Storehamn, som är förklarat som riksintresse för det rörliga friluftslivet. Många av växterna är fridlysta. Tag gärna med en kaffekorg på vandringen och ta med ditt skräp hem.

Fakta om leden

Längd:

3,5 kilometer 

Ungefärlig tid:

cirka 1,5 timme 

Markering:

Leden är markerad med blå pilar och blå band på träd och stolpar. 

Informationsskyltar finns längs leden. 

Svårighetsgrad:

Svår. Vandringsleden är en enkel skogsstig som på vissa ställen är mycket brant. 

Hitta hit:

Husebyleden ligger intill väg 178 mellan Varekil och Ellös. Strax före Ellös tar du av mot Hälleviksstrand. Efter 50 meter finns en skylt Fornborg till vänster, där finns en P-plats. Husebyleden startar på andra sidan om väg 178. Du går genom gångtunneln under väg 178 och håller till höger vid den lilla blå träpilen.

Kontaktinformation

Orust Turistinformation

Kulturhuset Kajutan

47334 Henån


Telefon: +46 304 79 93 40


E-post: turistinfo@orust.se

Hemsida: orust.se