({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Bråse

Remember September – Upplev Tjörn i sitt esse

  • 15 maj, 2018

Tjörn i september är lugnet efter stormen. Fiskebyarna glesas ut och ortsborna återgår till vardagen i takt med att de trägna sommargästerna gör sorti. Fortfarande är kvällsbrisen ljum. Luften är klarare än någonsin, och över klippor och strandängar lägger sig en stillhet av sällan skådad art.

Rofyllda naturupplevelser

September är en oviss månad temperaturmässigt. Stundtals råder högsommar och stundtals sveper höstliga vindar in från havet. Liknande skiftning kan ses även i Tjörns varierande natur, med alltifrån släta klippor till öppna kulturlandskap. Upptäck Världens svettigaste konstrunda, som löper från Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn till Skulpturparken i Pilane. På ön finns även flera andra trevliga cykel- och vandringsleder där hela familjen tar sig fram längs lantliga småvägar och stigar genom vindpinade tallskogar.

I sydväst möts du av ett av Sveriges bästa paddelvatten. Följ med Kajaktiv ut i det karga ölandskapet mot Pater Noster eller styr kajaken mot Åstols gytter av vita trähus. Paddla vidare mot Dyrön och upptäck mufflonfårens rike. Dyröleden bjuder på vandring bland raviner och fornlämningar och har flera picknickplatser där du kan spana på fartygen som metodiskt glider förbi in mot fjorden. Från Dyrön kan du ta båten tillbaka till Rönnäng på Tjörn, eller vidare mot Rökan och Marstrand.

Konst med internationell prägel

Trots sin ringa storlek stoltserar Tjörn med kulturupplevelser i absoluta världsklass. Upptäck Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn – ett museum för konst baserad på vatten, pigment och papper. Ta del av inspirerande utställningar från hela världen, föredrag och konserter. Allt med den bohuslänska skärgården som kuliss.

Följer du skyltningen för Världens svettigaste konstrunda kommer du efter en mil på cykeln eller till fots fram till Skulptur i Pilane, som 2016 utsågs till en av Europas vackraste skulpturparker av tidningen The Guardian. Bland klippor, stenåldersgravar och fritt betande får arrangeras årligen en utställning med världsledande konstnärer. En av höjdpunkterna är den 14 meter höga skulpturen ”Anna”, som praktfullt vakar över området.

Havets skatt och tid för skördefest

Västerhavets kalla, friska vattnet gör att skaldjuren här är bland de bästa i världen. I samband med att sommaren danar ut och temperaturen sjunker några grader i havet framhävs smakerna ytterligare. Njut av havets läckerheter, närodlade grönsaker och öl från lokala mikrobryggerier på Restaurang Vatten, i samma byggnad som Nordiska Akvarellmuseet. Eller ta dig ut till Sveriges första flytande hotell – Salt & Sill – på Klädesholmen, där sillen under flera hundra år har utvecklats till en inlagd delikatess. Ta del av den mysiga atmosfären och middagar med färsk fisk, sill och skaldjur så nära havet det bara går att komma.

Tjörns variationsrika skafferi dukar även upp med klassisk husmanskost och flera gemytliga kaféer. Kombinera fikastunden med ett galleribesök, känn doften av nygräddat surdegsbröd vid strandkanten eller ta en kopp kaffe i charmig vintagemiljö.

När hösten sakteliga gör sitt intåg över Tjörn är det dessutom hög tid för skördefest på Sundsby Säteri, i nordligaste delen av ön. Lokala odlare och hantverkare fyller gårdsplanen med alltifrån rotfrukter och grönsaker till honung och lammskinn.

Till Remember September-portalen >>