({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Vara /
  • Vara - besöksmål som smakar mer
Sivans ost.

Vara – besöksmål som smakar mer

  • Agneta Renmark

Mitt på den bördiga Västgötaslätten ligger Vara – ett mecka för mathantverk och gastronomiska upplevelser. Här finns även ett omtalat konserthus, en fantastisk golfbana och Sveriges kaxigaste stationshus.

Lokalproducerat mathantverk
Hos Sivan på Varaslätten kan du provsmaka och köpa vällagrad svensk ost och roliga tillbehör. Här finns även handkavlat knäckebröd och makalösa praliner.
Adelsåsen i Stora Levene är också värt ett besök. Här föder man upp kalkoner av bästa kvalitet och i gårdsbutiken finns både styckningsdetaljer och egenproducerade charkprodukter och färdigrätter.
Hos Ulfstorps säteri säljs färska ägg av hög kvalitet och i olika storlekar. Här kan du även boka in dig på en intensivkurs i jakt, bo på herrgården och ta jägarexamen på en vecka.

Ett annan trevligt besök är hos Olivia, ett familjeföretag i Vedum, som tillverkar ekologisk och kallpressad rapsolja från egen odling. I gårdsbutiken kan du både handla rapsolja, lammkött, ägg, honung, havtornsprodukter, rabarbersaft och annat från egen produktion.
Intresserad av kombinationen mat och dryck? På Qvänum mat & malt finns passion för att skapa hantverksmässigt producerade måltidsdrycker av lokala råvaror från eget byggeri och destilleri.

Vara är Västsveriges skafferi, med många stolta matproducenter och gårdsbutiker. Den första helgen i maj och september kan du vara med om Mathantverkssafari – en populär företeelse där man reser runt i egen bil och besöker traktens alla mathantverkarna efter karta. Men givetvis är du lika välkommen hit året om.

Fika med guldkant
Ingenstans fikar du så gott och lyxigt som i Vara. Här ligger nämligen anrika Conditori Nordpolen, känt för sina fantastiska bakverk och smarriga mackor och utsett till Sveriges bästa konditori av White Guide Café. Här blandas klassiker som budapestrulle och napoleonbakelser med moderna smaker och trender i form av moussetårtor och smoothies.
Missa inte ett besök på Bjertorp slott – Sveriges yngsta slott i jugendstil. Här finns individuellt designade rum med historisk anknytning och i restaurangen kan du njuta av både mat och fika från slottsköket.

Konsert- och kulturliv
Mitt i Vara ligger även ett av Sveriges största konserthus, kanske inte till det yttre, men väl till ambition och repertoar. Varje vår och höst presenterar Vara konserthus ett nytt program med allt från klassisk musik, dans och jazz till teater, stand-up och musikal. Ambitionen är att varje säsong spegla hela världens kulturliv och erbjuda både bredd och spets.
Till kulturlivet hör även Blue Orange – ett av Sveriges största konstverk, skapat av den tyska konstnärinnan Katharina Grosse, vars specialintresse är färger och dess samspel med varandra och betraktaren. Hon har målat det gamla stationshuset i knallblått – från taknock till grund – och placerat fem rymdbumlingar på taket i regnbågens alla färger.

Golf och lyxig slottsmiljö
Den som gillar att spela golf bör inte missa en runda på Vara-Bjertorp GK. Det är en naturskön och välskött 18-håls bana med flera dammar. Oberoende av handikapp får alla typer av spelare en utmaning – här finns även korthålsbana och en driving range.
Sugen på ett golfpaket med mat och övernattning? Både Bjertorp Slott och Lumber & Karle ligger på bekvämt gångavstånd från golfbanan och erbjuder lyxig avkoppling i vackra miljöer och med fantastiskt god mat, lagad av närproducerade råvaror.