Lämningar på Lövekulle camping
Badplatsen på Lövekulle camping viskar om en svunnen krigstid. Det är få som är medvetna om platsens spännande historia och de lämningar från Andra världskriget som finns att skåda.
Få som besöker Lövekulle badplats är medvetna om dess intressanta historia. I dag är Lövekulle en populär badplats som under sommarmånaderna är fylld av soldyrkare och badsugna besökare. Under andra världskriget såg platsen annorlunda ut – då gick den under namnet Lövekullebasen och var en sjöflygbas för det svenska flygvapnet.
I och med andra världskriget rustades det svenska flygvapnet upp och i Alingsåstrakten byggdes två flygsjöbaser; en i Lövekulle och en i Björboholm, där flygplan från Kungliga Roslagens Flygflottilj F2 var utstationerade.
Efterlämningarna
Sjön Mjörn hade ett strategiskt läge och Lövekulle låg inbäddat bland träd och grönska vilket gjorde att man kunde täcka flygplanen med maskeringnät och gömma dem från oönskad luftspaning. År 1944 byggdes två baracker på området, en av dessa verkar idag som campingens reception. Man anlade även betongbanor för flygplanen, vilka också finns kvar i dag, om än i ett förkortat utförande. Man kan även se spår från platsen där en luftvärnskanon och luftvärnskulspruta funnits - en bult som användes till kanonens lavett sattes fast ordentligt och finns således kvar till beskådan än i dag.
Från flygbas till badplats
Det var tänkt att Lövekulle skulle bli en permanent sjöflygbas men när kriget tagit slut blev sjöflyget omodernt och ersatt av spaningsplan utrustade av kameror. I dag bjuder platsen in till trevliga badmöjligheter med lämningar från svunnen krigstid.
Texten är inspirerad av Tomas Lindbloms blogginlägg.