({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Storholmen läns Dalslands Kanal i Bengtsfors

Fotograf: Christiane DIetz

Bengtsfors tätort

Serviceorten som ligger mitt i naturen.

Serviceorten som ligger mitt i naturen

Bengtsfors är centralorten i kommunen och har cirka 3600 invånare. Centrala Bengtsfors ligger mellan sjöarna Lelången och Bengtsbrohöljen vilket ger en fantastisk inramning och känsla av att ha naturen in på knuten.
Bengtsfors tätort har ett rikt serviceutbud, gott om affärer och restauranger. Här ligger även kommunens högstadieskola, Bengtsgården och gymnasiet Strömkulleskolan. Vårdcentralen Nygård ligger på gågatan mitt genom byn.

                    

Dalslands kanal rinner genom centrala Bengtsfors och här finns en större gästhamn. Har man inte egen båt kan man njuta av kanalen och slussarna på någon av de passagerarbåtar som finns.

För den aktive besökaren finns även i centralorten kanot- och cykeluthyrning samt ett flertal vandringsleder. En mycket omtyckt vandringsled är leden "Brända berget" som utgår från Gammelgården eller Dalslands bilservice och för vandraren runt Bengtsbrohöljen och förbi de vackraste slussarna i kanalen, 19e och 20e slussen.

Hos DVVJ (Dal Västra Värmlands Järnväg) kan man hyra dressin och cykla på järnvägen mellan Bengtsfors och Årjäng. Är man riktigt entusiastisk åker man till Bengtsfors i augusti och deltar i Dalslands Kanotmaraton+ - Sveriges tuffaste kanotlopp i Sveriges vackraste landskap.

Bengtsfors kommun är starkt präglad av mångfalden av konstnärer och konsthantverkare. Här ligger Halmens Hus som är Nordens enda halmmuseum. Halmens Hus ligger invid Gammelgården som är Västsveriges största friluftsmuseum med fantastisk utsikt över bygden.

Vid det gamla Eka-området, där marken fick saneras efter årtionden av miljöförstöring genom en kemikaliefabrik (Eka), har det byggts en miljöutställning utomhus. Här kan man lära sig mycket om vår miljö och dess bevarande.