({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Dals Långed

I orten Dals Långed lever konsten mest påtagligt i hela kommunen.

Dals Långed ligger två mil söder om Bengtsfors och är kommunens mest långsträckta tätort. Invånarantalet ligger runt 1700 personer. 

I Dals Långed finns ett basutbud av affärer och flera matställen, kommunal barnomsorg och grundskola 1-6.

Orten präglas av en lång tradition inom konst och hantverk. Här finns Stenebyskolan, en del av Göteborgs Universitet, som bedriver hantverksutbildningar med konstnärlig inriktning på grund-, påbyggnads- och högskolenivå inom trä, metall och textil. Det gör att det här bor och verkar ett stort antal konstnärer och konsthantverkare. Dals Långed är således mycket välbesökt under den årliga konstvandringen i Dalsland som äger rum på himmelfärdshelgen i maj varje år.

Dalslands kanal leder genom Dals Långed och det finns gästhamnar på Baldersnäs, nära Långbron och i Mustadfors. 

Naturskönt på en halvö i södra delen av Laxsjön cirka tre kilometer norr om Dals Långed ligger Baldersnäs med sin herrgårdsbebyggelse och berömda parkanläggning. Herrgården erbjuder restaurang såväl som hotell- och vandrarhemsboende.

Är man intresserad av en aktiv semester finns Dalslands Aktiviteter strax utanför Dals Långed i Steneby. Här kan du pröva allt från äventyr på höga höjder till långa ridturer och åka en av Europas längsta ziplinor. I övrigt finns ett flertal kanotuthyrare på orten.

Högsbyns hällristningar från bronsåldern ligger cirka sex kilometer sydost om Dals Långed i Tisselskog. Hällristningarna i Högsbyn är Dalslands största och märkligaste fornminne. Ristningarna ligger i ett naturskönt kulturlandskap, vackert beläget vid Råvarpens strand. Där finns ett litet museum om bronsåldern som är öppen sommartid.

Väl värt ett besök är också Falkholts Gestgifveri i Steneby, medlem i White Guide, känt för sin meny med dalsländska specialiteter. Här serveras närproducerad ekologisk mat, vällagad och glutenfri.