({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Att göra längs Göta älv

  • Källa: Att göra längs Göta älv

Det finns mycket att upptäcka hos oss. Som alla spännande arkeologiska fynd i Lödöse museum som ligger ovanpå utgrävningarna av det Gamla Lödöse, den viktiga medeltida staden som var Göteborgs föregångare och Sveriges port västerut. Lilla Edet har även fantastiska naturupplevelser, som i Svartedalens naturreservat, Göteborgs närmaste vildmark eller i det högklassiga fisket vi har i älven och alla våra sjöar.

Lilla Edet är en gammal kulturbygd som varit bebodd i minst 7 000 år. Älven har alltid varit en viktig transportväg där handel, människor och makt flödat. Här byggdes Sveriges första sluss mellan 1580 och 1607, men långt innan dess hade kontrollen över älvtransporterna gjort att rikets största stad växt fram i Lödöse. Vattenleden var också avgörande för pappersbruken som dominerat bygdens senare historia. All denna aktivitet har lämnat spår som går att upptäcka överallt i Lilla Edet. Bara du tittar noga.

Sankt Olofs källa i Västerlanda.

Här är du aldrig långt från naturen. Inget laddar batterierna som trädkronornas sus, vattnets milda skvalp och ljudet av fågelsång. Oavsett om du vill njuta vid något av alla våra bad- och fiskevatten, uppleva stillheten utmed pilgrimsleden, utforska vildmarken i Svartedalen eller bara svalka dig med ett härligt sommardopp så har du kommit till rätt plats. Ta ett djupt andetag och kliv ut.

Öresjö i Lilla Edet.

Men vår kommun är mer än bara natur, du kan gå på konsert i Ströms slottspark, se en teaterpjäs på Ljudaborg eller njuta av helhetsupplevelsen på Thorskogs Slott. Där får du allt från sober parkmiljö, till ståndsmässigt boende och kulinariska utsvävningar. Lilla Edet har något för de flesta smaker, så varsågod att prova på.

Ljudaborg i Lödöse.

Göteborgs närmaste vildmark! Är du redo för ett riktigt äventyr? Risveden är ett vidsträckt vildmarksområde, med sina omkring 20 000 hektar är det Västsveriges största sammanhängande skogsområde. Här finns ännu stora orörda gammelskogar och ett stort antal myrmarker, sjöar och tjärnar. Vildmarkens konung är älgen men här finns också gott om rådjur, dovhjort, räv, mård och andra djur. Risveden är paradiset för den naturintresserade med sitt fiske, bad, vandringar, bär- och svampplockning. Ett par utmärkta leder finns, Risvedenspåret och Reservatstigen, men stora delar saknar vägar och stigar. Perfekt för dig som föredrar att vandra med karta och kompass.

Äventyr i Risveden!

Kyrkor från 1200-talet! Här finns flera intressanta kyrkor som är värda ett besök. Två av dem byggdes redan på 1200-talet.

Hjärtums kyrka är en av 1200-talets kyrkor och ersatte då en gammal träkyrka från 1000-talet. Under åren har Hjärtums kyrka byggts till och reparerats, men den ursprungliga byggnadsstilen var i stort sett bevarad ända fram till reparationen år 1900.

En annan av 1200-talets kyrkor är Västerlanda kyrka. Från denna tid kan man se de medeltida långväggarna från koret till läktaren, samt kyrkans dopfunt. På 1700-talet förlängdes kyrkans långväggar.Kyrktaket målades av Christian Schönfeldt - den yttersta domen och åtta andra bibliska berättelser. Detta tog 20 år innan det blev färdigmålat till en kostnad av 120 daler silvermynt. Vid inventeringen år 1830 så finns inte dessa målningar kvar längre, det enda som återstår är en målad träplanka på kyrkvinden.

Västerlanda kyrka från 1200-talet.

Vandra längs Pilgrimsleder! För dig som söker en andlig upplevelse, eller bara fridfull vandring. Lödöse har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor. Idag har leden byggts upp igen. När du vandrar på pilgrimsleden så passerar du en av länkarna mellan de medeltida vallfartsorterna Santiago de Compostela och Nidaros (Trondheim). Men man behöver inte korsa hela Europa för att få den rätta pilgrimsupplevelsen, det går bra att vandra så långt du behagar. I Västerlanda finns ytterligare en 11 km lång parallell pilgrimsled som går mellan St Olofs källa och Västerlanda kyrka.