({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Platåbergens Geopark

Fotograf: Anna Bergegren

Platåbergens Geopark

  • 18 feb, 2020
  • Anna Bergegren

VÄLKOMMEN TILL PLATÅBERGENS GEOPARK Där bergen har en historia att berätta

 

En geopark är ett område med geologi av internationell betydelse – alltså något som är unikt i världen.

I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi och kulturhistoria och ger förståelse för hur vi kan förvalta våra naturresurser och vår planet på ett hållbart sätt. Det finns i dag ett stort globalt nätverk av geoparker. Status som geopark är en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksammas internationellt. Hösten 2019 skickades ansökan in om att få status som Sveriges första Unesco Globala Geopark.

Platåbergen har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv och värdefulla naturtyper och bergen har länge varit mycket betydelsefulla för människorna som bott och verkat i området. Megalitgravar, gamla stenkyrkor, stenhuggerier, och fascinerande natur och landskapsformer har skapat den identitet som förknippas med platåbergslandskapet- ett landskap att känna stolthet över! Ta dig tid att upptäcka det du också och alla vindlande berättelser som finns här!

Thumbnail image

Läs mer på www.platabergensgeopark.se

Ladda gärna ner vår app och upptäck över 100 besöksmål i platåbergslandskapet - sök på "platåbergen" där du brukar ladda ner appar!

Läs om Verktygslåda här

Kontakt: 

Anna Bergengren, koordinator för geoparken:

anna.bergengren@grastorp.se

073-910 98 51