({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Regina Cederfeldt

Skuddevigeleden
Grundsund

Svår naturstig över bergen på Ösö

Skuddevigeleden är en svår naturstig som binder samman Skutevik och leden ut mot Hårsäckan. Den är markerad med vita målade prickar i berget och tar ungefär en halvtimme att gå.

 

Snabbfakta

Längd: 1,2 km

Tidsåtgång: 30 minuter

Svårighetsgrad: svår naturstig med höjdskillnader och branta passager kräver kondition och god balans.

Terräng: naturstig mestadels över berg och sten

 

Svår naturstig över bergen på Ösö

Skuddevigeleden är en svår naturstig upp och ner över bergen på Ösö, men med en hänförande utsikt över havet och skärgården utanför. Skuddevigeleden binder samman Skutevik och  leden ut mot Hårsäckan. Den är väl markerad med täta vita målade prickar i berget och är cirka 1,2 km lång. Det tar ungefär en halvtimme att gå. Man kan gå leden från båda håll, men lättast är att följa markeringarna från Skuddevigevråa i Kyrkevik. Halvvägs från Grundsund kyrka ut mot Grundsunds Marina ligger den lokalt utnämna platsen Skuddevigevråa med bänkar och en permanent gäst som skiftar utseende med årstider.

Spännande vandring förbi en sprickgrotta

Följ den väl trampade stigen upp mot Skuddevigemyra. Den lilla myren (egentligen två) är fin att åka skridskor på vintertid, när den fryser till. Markeringen med vita prickar börjar på väg upp till myren. Först passerar man mellan de två dammarna och cirka 300 meter från start kan man göra en liten avstickare till Trolle Stöva (Tolle Stuga nr.86, koordinater 646244/124202). Det är en blockgrotta/sprickgrotta som är gles och öppen. Två ingångar leder in i grottrummet. Vid grottans östra ingång finns förrädiska hål i grottgolvet.

Hänförande utsikt över skärgården högt över havet 

Stigen fortsätter upp över berget. Den har delvis dragits om för att bli mer lättillgänglig. De vita prickarna är tätt målade på berget och stigen bjuder på en storslagen utsikt över farleden, skärgården och havet. Plötsligt, efter cirka 800 meter, delar sig stigen i två delar. Den närmast havet är lättast och den som leder från havet är en liten svårare omväg upp och ner över berget. De båda vägvalen förenar sig efter ett tag. Stigen slutar på leden ut till Hårsäckan, där man kan avsluta med ett bad om vågorna är lugna eller välja att gå direkt mot bebyggelsen kring Ärtekällan nedanför Påskefyrsberget i Grundsund.

Fakta om leden

Längd:

1,2 km

Ungefärlig tid:

30 minuter

Markering:

Vitmålade prickar på berget

Svårighetsgrad:

Svår naturstig med höjdskillnader och branta passager över mycket sten och berg. Kräver god balans.

Start och mål:

Start i Skuddevigevråa i Kyrkevik. En träskylt pekar ut starten och riktningen. Man kan gå leden från båda håll, men lättast är att följa markeringarna från Skuddevigevråa i Kyrkevik.

Mål är vid Ärtekällan på stigen ut mot badet vid Hårsäckan.

Hitta hit:

Kliv av vid busshållplats Grundsund (Västtrafik linje 845) och gå ner mot centrum förbi ICA, rakt fram över bron. Halvvägs från Grundsund kyrka ut mot Grundsunds Marina ligger den lokalt utnämna platsen Skuddevigevråa med bänkar och en permanent gäst som skiftar utseende med årstider. 

Det är ont om parkeringsplatser i samhället under högsäsong. Parkera på anvisade platser vid Bottnahallen.

Karta:

 

En digital karta hittar du på Google maps och om du vill ha tryckt karta finns det på Infopoints i Lysekils kommun.

Vill du ha tips på fler natursköna vandringar på Skaftö - spana in  Skaftö - En livslång kärlek med karta. Går även att skriva ut.