({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två personer åker skridskor på en frusen sjö.

Fotograf: Sven Arvidsson

Vinterdagar i Mariestad

Att vara ute är inne. Och det är inte bara sommartid som utomhuslivet lockar utan året om. Här tipsar vi om härliga platser och upplevelser utomhus i Mariestad. Så håll till godo och ut och njut!

Skridskoåkning på sjö och kanal

När isen tillåter finns fantastiska möjligheter för skridskoåkning kring Mariestad. Till exempel blir arenan för vattenskidåkning, några få kilometer utanför stan, en perfekt skridskoyta vid kallt väder. Vänern breder ut sig från centrum med Mariestads skärgård inom räckhåll. För dig som är ovan kan det räcka att stanna i gästhamnen och åka på ett mindre område. Föredrar du en längre tur med långfärdsskridskor är det bara blicka ut över Mariestadsjön och sätta fart. Göta kanals farvatten kan på vintern bli en flera mil lång skridskobana genom ett varierat landskap. Även skogssjön Vristulven bjuder på härliga turer bland kobbar och skär. 

Vill du hålla dig på torra land finns tider för allmänhetens åkning i ishallen. 

Häng med friluftsfrämjandet på långsfärdsskridskor.

Vinterkalla Vänerbad

Att vinterbada har blivit en trend i hela Sverige. Ett kallt dopp verkar faktiskt ha flera positiva effekter på vår hälsa. Bland annat kan vi känna oss piggare, mer kreativa och det sägs att det stärker immunförsvaret. Mariestads skärgård erbjuder många möjligheter till kalla Vänerbad. Två bra platser är Ekudden och Snapen där det finns badbrygga och stege ner i vattnet (stegarna kan plockas bort när sjön är isbelagd). Men det är viktigt att förbereda sig på ett bra sätt innan. Läs mer om att vinterbada i Mariestad här.

Fotograf: Helena Eklund

Vinterbad med bastu

Ett kallt och uppfriskande kallbad passar perfekt ihop med ett värmande bastubad och/eller varm badtunna. I Mariestad finns flera alternativ. 

Läs mer om bastubad och badtunna här. 

Grillplatser

Att laga mat utomhus har blivit ett populärt sätt att umgås tillsammans på ett mer smittsäkert sätt. Trevliga grillplatser finns på många platser kring Mariestad. Som vid Qvarnstensgruvan i Lugnås, där det inte bara finns grill, bänkar och bord, utan också massa spännande att upptäcka på platsen. På Karlsholme och i Sjötorp lagar du mat alldeles vid vattnet med vacker utsikt. I Sjötorp, vid sjöslussen, precis som på många andra platser längs Göta kanal finns både grillplats och vindskydd.

Fler tips på grillplatser.

Fotograf: Anna Söderman

Full fart i pulkabacken

Man blir väl aldrig för gammal för en fartfylld dag i pulkabacken. I Lyrestad har du lyxen med skidlift som tar dig upp till toppen igen efter varje åk. Här finns också en värmestuga när det börjar bli dags för en paus. Håll utkik på IF Weimers Facebooksida för aktuella öppettider för liften. Andra tips på pulkabackar är Ullervadsbacken på Forsvägen och Johannesbergsbacken i stan.

Xrundan - digital tipspromenad

Motionera och quiza samtidigt med Xrundan - en digital tipspromenad där du kan tävla mot familjen, vänner och kollegor. I Mariestad finns tre rundor att välja på; Stadsrundan, Leksbergsrundan och Lyrestadsrundan. Det finns frågor för både barn och vuxna. Allt som krävs för att delta i tipspromenaden är en mobil och gratisappen Xrundan.

Hälsans stig - vandring i centrum

En stadsnära promenad genom ett Mariestad i vinterskrud är både uppiggande och avkopplande. Hälsans stig är en 5 km lång vandringsled i centrum. Den är skyltad och lagd på cykelbanor, gångstigar och trottoarer som plogas på vintern. Du kan hoppa på leden var som helst eftersom den är skyltad i båda riktningarna. På vägen passeras ett flertal lekplatser, vattendrag och natursköna områden. Avsluta med en gofika i värmen på något av stans caféer.

Fler vandringsleder i Mariestad.

Fotograf: Anna Söderman

Vinterbingo

Testa vår vinterbingo. Här ges inspiration för aktiviteter både ute och inomhus. Utmana familjen, vännerna eller gör det som en kul aktivitet för dig själv med en vinterbingo och se hur snabbt du kan fylla hela brickan!

Ladda ner vinterbingon här.

Fler vintriga tips

Det finns många vintriga tips runt om i Skaraborg. Vad sägs om skidåkning, snöskovandring eller pimpelfiske? Läs mer på skaraborg.nu