({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Skylt vid Nolby gravfält på Torsö, Mariestad.

    Historiska Mariestad

Vikingatida Mariestad

I Mariestad, och främst i trakten kring Karleby och Leksberg, finns spännande spår från vikingatiden. Här kan vi få en glimt av hur betydelsefull platsen varit i historien och i det vikingatida samhällets övergång till kristendomen.

Mariestad från 1583

Mariestad grundades 1583 av Gustav Vasas son Hertig Karl som senare blev Kung Karl IX. Läget vid Vänern och Tidan ansågs gynnsamt för en handelsstad. Staden fick namn efter Karls hustru Maria av Pfalz.

Gamla Stan

Gamla Stan i Mariestad är en av Sveriges bäst bevarade stadskärnor. Här kan du strosa på kullerstensgator och beundra bebyggelsen som mestadels är från 1700- och 1800-talet.

17 sevärdheter och en tremilstur

Gör en tur med cykel eller bil och upptäck en del av Mariestads lokala historia. Turen börjar och slutar vid hembygdsgården Persgården i Karleby. Ladda ner foldern och ge dig ut på jakt efter resta stenar från skilda tider, en av Sveriges äldsta kyrkplatser och föremål förknippade med sägner och övernaturliga krafter. En spännande tur för hela familjen och som passar året om.