({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Borgelid

Cykla med barn på Tjörn

Tjörn är en alldeles utmärkt cykelö, som lämpar sig för hela familjen, med sina natursköna vägar och ständiga närhet havet. Gröna cykelskyltar visar vägen utmed öns cykelleder och cykelvägar, och underlaget varierar mellan asfalt, smågrus eller annat underlag som funkar bra att cykla på. Ta med egna cyklar eller boka en hyrcykel att hämta upp på plats!

Barnens Akvarellmuseum i Skärhamn

I centralorten Skärhamn ligger Nordiska Akvarellmuseet, här visas spännande konst och med sitt läge alldeles intill havet och Skärhamns badplats är det definitivt värt ett besök för barnfamiljen. Museet har en öppen verkstad där såväl stora som små besökare får vara kreativa med penslar och akvarellfärger. Missa heller inte Upptäckarväskan i museets entré. Låna! Lek! Lämna tillbaka!

Fotograf: nordiska akvarellmuseet

På snirkliga vägar mot Pilane

En cykeltur bort från Skärhamn ligger Skulptur i Pilane. Här kan du ströva fritt bland fälten och upptäcka såväl lekfull konst och nyfikna får. Här levde människor redan under stenåldern och du kan hitta både domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern. Kanske tar du med egen lunch för en picknick i det gröna. Cykelturen går via härliga cykelvägar och slingriga skogspartier. Från torget i Skärhamn cyklar ni delvis på cykelbana och delvis på landsvägen innan ni når rondellen och den asfalterade cykelbanan och cykelleden mot Pilane. Från rondellen utanför samhället visar gröna cykelskyltar vägen mot Kyrkesund. Vid Säbygården tar du dig över fälten mot Brok och därefter cyklar du västerut in mot Pilane gravfält.

Fotograf: Roger Borgelid


Loppisfynd, krabbfiske och något gott att äta

Följ de gröna skyltarna från Skärhamn mot Rönnäng. Utmed vägen passerar du små havsvikar och hagar med betande hästar och får. Du passerar Aröd, här i den gamla gården precis i korsningen innan du viker av möt Rönnäng och Bleket, hittar du en mysig loppis med allsköns grejer.

I Bleket finns en badplats med en liten sandstrand, klippor, badbrygga, hopptorn. I Bleket hittar du goda ekologiska bakverk hos Lottas Bak & Form, stanna på en fika eller köp med dig något smarrigt. Alldeles bredvid Lottas ligger Kajaktiv. Här kan du hyra kajak och få en introduktion hur du bäst hanterar den.

Fotograf: Roger Borgelid

Gör du en avstickare över bron till sillens mecka Klädesholmen så finns även här en fin badplats med såväl flytbryggor som lämpar sig för krabbfiske, en sandstrand, klippor och hopptorn. Här ligger också det flytande hotellet Salt & Sill med sin restaurang som hämtar de flesta av sina råvaror från kust och hav. Även här har barnen sin egen meny att välja från om så önskas.

Ta en båt till en bilfri ö

Söder om Bleket går cykelvägen via Bleketskolan ner till Rönnäng. Härifrån tar du dig med kollektivtrafikens båtar, som kör på tidtabell året runt, enkelt ut till de bilfria öarna Dyrön och Åstol. Cykeln parkerar du på bryggan innan du hoppar på båten.

Fotograf: Roger Borgelid

På Dyrön finns en vandringsled. Trappor, spångar, räcken utmed bergskanter och raviner borgar för en upplevelserik vandring runt ön. Leden är inget för de minsta barnen. Men en promenad rakt över den lilla ön (1 km), är något även de lite mindre barnen kan uppskatta. Ett trevligt stopp på vägen erbjuder lekplatsen mitt på ön och promenadens mål glasscaféet på Linas Brygga är helt klart värt turen. Utmed leden finns det flera badstegar direkt från klipporna ner i havet och varför inte boka in familjen på öns bastu! För de minde barnen finns en fin badplats med en liten sandstrand, klippor och badbryggor bara 300 meter från norra hamnen.

Från Dyrön går båten sedan vidare till den närliggande, ännu mindre ön, Åstol. I hamnen ligger musik- och fiskrestaurangen Åstols Rökeri, med eget rökeri och butiksförsäljning. Mitt på ön ligger det en liten park med en lekplats. På den västra delen av ön finns en rolig badplats med rutschkana och tillgång till toalett. Här är det klippor med badstegar ner i havet som gäller, men för de små finns det en skyddad saltvattensbassäng att bada i.