({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Bohusleden etapp 3
Skatås - Kåsjön

8,3 km, medel

Bohusleden tredje etapp går mellan Skatås i Göteborg och Kåsjön i Partille kommun. Denna etapp sammanfaller också med Vilmarksleden. Njut av utsikten från berget Getryggen.

 

Snabbfakta

Längd: 8,3 km

Tidsåtgång: ca 3 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsstigar, grusväg och asfalt

 

Härlanda tjärn

I populära Skatås som är en motionscentral finns det möjlighet till flera olika aktiviteter, här finns också boende på Lisebergsbyns camping. Strax efter Skatås kommer du till Härlanda tjärn som har fina bad- och grillmöjligheter och en populär naturlekplats. En avstickare på cirka 400 meter från leden tar den fågelintresserade till Svarttjärn. Här finns ett fågeltorn från vilket man bland annat kan få syn på sothöna, knipa, rörhöna och gräsand. 

Fantastisk utsikt över Göteborg

När du vandrar upp på Getryggen har du en vacker utsikt över Göteborg och Sävedalen. Här uppe växer den sällsynta klockgentianan som blommar vackert klarblått i slutet av augusti. Det finns ett vindskydd som passar för både rast och övernattning. 

Knipeflågsbergen är en vidsträckt urbergsplatå som gränsar till Delsjöområdet och här vandrar du längs dramatiska raviner, i en variation av karga hällmarker och lummig lövskog. I naturreservat finns goda chanser att se vilt såsom älg och rådjur men också mindre djur som hare, räv och grävling. 

Fotograf: Jonas Ingman

Sägenomspunna Blacktjärn

Vidare mot Kåsjön passerar leden den sägenomspunna sjön Blacktjärn. Sjön sägs vara bevakad av sju osynliga väsen. Ställer man sig vid stranden och ropar ut mot sjön, får man omedelbart svar. Här finns också en sägen om en sjörå som vaktar en fantastisk skatt långt ner i djupet.

 

Fakta om leden

Längd:

Etappen är 8,5 kilometer.

Ungefärlig tid:

Etappen tar cirka 3 timmar att vandra (exklusive raster).

Markering:

Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar, vilket gör att det är lätt att guida sig oavsett vilken riktning eller hur många delsträckor du vandrar. Vid början av varje etapp finns en informationstavla med avståndsmarkeringar, symbolkarta och fakta om allemansrätt.

Fotograf: Lukasz Warzecha

Svårighetsgrad:

Leden är lätt till medelsvår, men har vissa branta passager. Leden går hela sträckan parallellt med Vildmarksleden och underlaget varierar mellan grusväg, skogsstig och asfalt.

Start och mål:

Etapp 3 på Bohusleden startar vid Skatås motionscentral, som ligger i Östra Göteborg.

Hitta hit:

Från Göteborgs centrum är Skatås motionscentral endast en spårvagnsresa bort. Hit tar du dig enkelt med spårvagnslinje 5 (hållplatsen Welandergatan, cirka 1 kilometers promenad från Skatås). Det finns också gott om parkeringsmöjligheter vid Skatås.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google maps. Du hittar också mer information och kartor på Bohusledens hemsida.

Kontaktinformation

Västkuststiftelsen


Telefon: +46 31 40 29 81


E-post: Skicka E-post

Hemsida: bohusleden.se


Fler etapper på Bohusleden