({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Gårdarna runt sjön

Vitt slott i grön omgivning med en sjö framför

Fotograf: Jonas Ingman / Torpa Stenhus

Romanerna om Gårdarna gjorde trakten välkänd

 

En tur längs den långsmala sjön Åsunden i Ulricehamn bjuder på många härliga intryck. Kultur, spännande historia, utsökt mat från lokala producenter, hantverk, spökhistorier, delikatesser och aktiviteter.

 

 

Birgit Th Sparre

I över 20 år beskrev författarinnan Birgit Th Sparre sin hemtrakt kring sjön Åsunden. Hon växte upp på den vackra herrgården Sjöred, älskad och bortskämd av sina adliga adoptivföräldrar. Men hon fick aldrig veta något om sin härkomst. Alla spår är noggrant bortsopade.

Besök Gårdarna - gör en roadtrip

Vissa av gårdarna kan du besöka själv. Här har vi samlat information och tips som tar dig runt sjön med både bil och cykel.

Besöksmålen du inte får missa

 

Många gårdar är privata bostäder men det finns några stycken gårdar som du som gäst kan besöka och få komma lite närmare. Här finns det fina möjligheter till lunchrast, fika, promenader i vackra, historiska miljöer och guidade visningar. 

 
  • Åsundsholm
  • Brunnsnäs
  • Torpa Stenhus
  • Hofsnäs Herrgård
  • Källebacka
 

Det finns en folder som är en mycket bra guide till dig som vill uppleva gårdarna på egen hand. Här finns lite information om sevärdheterna samt en karta med ett förslag på hur du tar dig runt.

Åsundsholm Golf & Country Club

Birgit Th Sparres författarhem hälsar er hjärtligt välkomna, till golf, konferens, boende och god mat. Vi kommer att göra allt för att du ska trivas hos oss.

Torpa Stenhus

Med sin unika arkitektur och vackra interiörer är slottet ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Godset är privatägt och har varit i samma...

Hemma på Källebacka

Ny gårdsbutik stannar tiden. Christina och Peter välkomnar er till sin gårdsbutik och kafé i ladan intill Källebacka Säteri, känt från både Änglagård och...

Hofsnäs Herrgård

Hofsnäs Herrgård ger er en kulinarisk resa genom sjuhärads gårdar och natur. Vi slår ett extra slag för kvalitén och gestaltningen av måltiden. Här shoppar ni...

Brunnsnäs Säteri

 

Säteriet på Åsundens nordvästra del har en spännande historia. Idag ägs det av Ulricehamns kommun och planer för att göra området mer tillgängligt är igång. En nya vandringsled invigdes under sommaren 2021 och delar av byggnaderna renoveras nu varsamt. Eftersom Säteriet ägs av kommunen är du välkommen att besöka området. Huvudbyggnaden är dock stängd för allmänheten ännu och flyglarna är privatbostäder och bör därför ses på från håll.

Boka ett paket

Boka ett paket som erbjuder intressant historia, fina cykelvägar och fantastiska boenden.

Åk med Gun

Gun är en av våra mest uppskattade historieberättare. Få skrönorna om Gårdarna Runt Sjön personligen berättade för er på en tur med henne.

Audioguide

Med audioguider blir du på ett spännande och lättillgängligt sätt guidad i våra omgivningar. Vi har valt ut ett femtiotal sevärdheter och platser som du kan...