({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman / Torpa Stenhus

Besök Gårdarna runt sjön

Unna dig att resa i väg på egen hand eller i gott sällskap och upplev Gårdarna runt sjön över dagen. Bara en timmes bilfärd söderut om Göteborg ligger Ulricehamn. Det är svårt att inte bli överväldigad av det vackra landskapet och de milsvida vyerna när du kör utmed sjön Åsunden. Turen bjuder på många härliga intryck. Kultur, spännande historia, utsökt mat från lokala producenter, hantverk, spökhistorier, delikatesser och aktiviteter.

Tareq Taylor på Torpa Stenhus

Kärlek till en sjö

Hur kommer det sig att ”Gårdarna runt sjön” blivit ett begrepp och fortsätter att trollbinda folk från när och fjärran? Det har vi författarinnan Birgit Th Sparre att tacka för. Genom sin romanserie Gårdarna runt sjön, har Birgit TH Sparre gjort Ulricehamnsbygden känd – inte enbart i Sverige utan också i våra grannländer.

 

Fyra gårdar öppna för besök

Runt sjön ligger flera herrgårdar. Många av gårdarna är privatbostäder, men några kan du besöka som gäst. Passa på att smaka på lokala aktörers mat, göra retrofynd på loppisar och upplev det genuina med att stanna till vid smultronställen. Som ett pärlband runt sjön radar sig aktörerna upp. Hur just du vill skräddarsy din rutt kring sjön är valfritt.

Källebacka Säteri

Hemma på Källebacka

CAFÉ. Intill säteriet, Källebacka, har Christina och Peter skapat en mötesplats som ger dig möjlighet att ta del av kulturmiljön. Källebacka är en välbevarad representant för 1700-talets herrgårdsmiljö. Själva säteriet är inte öppet för allmänheten, men Hemma på Källebacka, som du finner i ladugården, är öppet.

Åsundsholms Herrgård

Åsundsholms Golf & Country Club

GOLF, RESTAURANG OCH BOENDE.  En gång satt författarinnan Brigit Th Sparre och blickade ut över det blå vattnet när hon skrev om Gårdarna runt sjön, från vindsloftet på Åsundsholm. Sedan har det fortsatt på herrgården. När det kommer till golfen så är det lätt att lamslås av den vackra, vatten- och lövskogsomgärdade artonhålsbanan. Då har vi inte ens nämnt köket som knockar besökaren med kärleksfullt hanterade råvaror från trakten.

Hofsnäs Herrgård

Hofsnäs Herrgård

CAFÉ, BOENDE, HANTVERK OCH NATURUPPLEVELSER. På grunden till en medeltida borg står herrgården, omskriven Lindö, av författarinnan Birgit Th Sparre. Platsen ligger vackert i Torpanäsets Naturreservat med fiskevänligt vatten på båda sidor nära sjön Åsunden. Herrgården ramas in av Hofsnäs vackra naturstigar utmed vattenkanten. Hit kommer folk överallt ifrån för den lamslående skönheten i området.

Torpa Stenhus

Torpa Stenhus

MUSEUM, CAFÉ, HANTVERK, TEATER, BOENDE OCH NATURUPPLEVELSER. Att kliva in i Torpa Stenhus är som att förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden. Här kan du gå på guidade slottsvisningar, slottsteater eller besöka hantverkarna. Byggnaden härstammar från medeltiden och är idag ett av Sveriges finaste byggnadsminnen.

Planera din resa runt sjön Åsunden

En tur längs den långsmala sjön Åsunden i Ulricehamn bjuder på många härliga intryck. Kultur, spännande historia, utsökt mat från lokala producenter, hantverk, spökhistorier, delikatesser och aktiviteter. Vill du uppleva gårdarna runt sjön på egen hand finns en folder med karta och förslag på sevärdheter.