({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jonas Ingman

Besök Gårdarna

Gårdarna Runt Sjön är en romanserie skriven av Birgit Th. Sparre vars gårdar finns kvar än idag att besöka. Här hittar du information och tips inför din resa med bil eller cykel. Med båda färdmedlen är turen runt sjön cirka 7 mil.

Fotograf: Hemma på Källebacka

Öppna gårdar

Att tänka på då du upptäcker gårdarna är att flertalet av dem är privatbostäder och ska respekteras därefter. De gårdar som har öppet för allmänheten är Torpa, Hofsnäs och Hemma på Källebacka (i ladugården vid Källebacka gård).
Hofsnäs Herrgård serveras vällagad mat i restaurangen och på gården finns saluhall.
Torpa Stenhus har guidade visningar varje heltimme och kafé. Hofsnäs Herrgård och Torpa stenhus är på sommaren öppna varje dag.
Hemma på Källebacka har sitt mysiga kafé, gårdsbutik och trädgård öppna på helgerna under sommaren.

För att se öppettider för varje gård rekommenderar vi att besöka respektive gårds hemsida. Öppettiderna varierar beroende på årstid. Förslag på fler besöksmål anges i broschyren. Exempelvis finns utsiktsplatsen Rude Kulle på västra sidan av sjön som man kan besöka på hemvägen. 

Fotograf: Jonas Ingman / Torpa Stenhus

Upptäck med bil

I behaglig turisttakt tar turen cirka 1,5 timme effektiv körning. Vill man stanna till vid någon av gårdarna eller på annan intressant plats får man addera den tiden. Med utgångspunkt från Ulricehamn kör du söder på väg 157. Söder om centrum passerar du Skottek där Sten Sture sköts på Åsundens is. Vidare kör du utmed sjön för att i Marbäck köra tillbaka på väg 157. Sväng in mot Vegby och följ skyltarna vidare. Mellan Hofsnäs och Torpa kör du genom Torpa naturreservat. Kör försiktigt då det är smala vägar. Hela vägen är asfalterad förutom söder om Vegby runt Finnekumla till. Inne hos Ulricehamns Turistbyrå kan du hämta karta, broschyr och få mer information inför resan.

Fotograf: ulricehamnsturistbyra.se

Cykla i herrgårdsmiljö

För den som vill cykla finns broschyr och kartor. Rekommenderad startpunkt är i Ulricehamn. Precis intill leden vid Bryggan finns en stor grusparkering där det är gratis att parkera. Har du inte med dig egen cykel finns möjlighet att hyra cykel hos Bryggan eller någon av våra andra lokala aktörer. Turen börjar på banvallen där du cyklar söder ut mot Vegby. Bilfri och asfalterad cykelväg på 14 kilometer med fantastiskt vacker sjöutsikt över Åsunden utmed vägen. Väl i Vegby följer du bilvägen.

Rundan är en del av Åsunden Runt på cykel. För den som inte vill cykla hela sträckan på en dag finns det boenden utmed vägen. För en färdig helhetsupplevelse finns också paket med boende och aktiviteter.

Mer information

På färdvägen mellan gårdarna kan du lyssna på vår audioguide för att lära dig mer om historierna och området. På vår hemsida har vi samlat mer information kring Gårdarna Runt Sjön och Birgit Th. Sparre. För fler tips samt beställning av broschyr- och kartmaterial kan Ulricehamns turistbyrå hjälpa till, telefonnummer 0321-59 59 59 och mejl turist@nuab.eu.

Vid bokning av guide eller frågor om guidade turer, vänligen kontakta Ulricehamns guideföreningen eller turistbyrån så förmedlar de kontakten vidare till guiderna.

För mer inspiration