({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jonas Ingman

Besök Gårdarna

Gårdarna Runt Sjön är en romanserie skriven av Birgit Th. Sparre vars gårdar finns kvar än idag att besöka. Här hittar du information och tips inför din resa med bil eller cykel. Med båda färdmedlen är turen runt sjön cirka 7 mil.

Fotograf: Hemma på Källebacka

Öppna gårdar

Att tänka på då du upptäcker gårdarna är att flertalet av dem är privatbostäder och ska respekteras därefter. De gårdar som har öppet för allmänheten är Åsundsholm, Torpa, Hofsnäs och Hemma på Källebacka (i ladugården vid Källebacka gård).

Fotograf: Jonas Ingman / Torpa Stenhus

Fyra öppna gårdar för besök

Åsundsholms herrgård

Åsundsholm är en komplett anläggning med golf och boende, kafé och restaurang. Vill du bara vara nyfiken kan du såklart stanna till och ta en lite promenad runt herrgården. Utsikten över sjön är magnifik. 

Torpa Stenhus

Att kliva in i Torpa Stenhus är som att förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden. Här kan du gå på guidade slottsvisningar varje hel timma under öppettiderna. De har slottsteater och du kan besöka hantverkarna och kaféet. Under Medeltidsdagarna fylls Torpa Stenhus av gycklare, hantverkare, riddare och bågskyttar. Kan du inte få nog av slottet kan du övernatta i någon av de omkringliggande byggnaderna. Här hittar du öppettiderna

Hofsnäs Hergård

Hofsnäs Herrgård kan du njuta av en måltidsupplevelse som skapats i samarbete med traktens småskaliga producenter. Herrgårdsköket är KRAV-certifierat och en del av Smaka på Västsverige och Visita. Här kan du även bo nära vattnet i Torpa-näsets naturreservat. Det finns en saluhall med delikatesser samt en härlig park för promenader, bad och aktiviteter.

Källebacka

Intill säteriet, Källebacka, har Christina och Peter skapat mötesplatsen som ger dig möjlighet att ta del av kulturmiljön. Källebacka är en mycket välbevarad representant för 1700-talets herrgårdsarkitektur med det valmade taket och klassicerande dekorelement. Själva säteriet är inte öppet för allmänheten, men Christina och Peter har skapat Hemma på Källbacka i ladugården intill med gårdsbutik och kafé. 

Fotograf: Jan Töve

För att se öppettider för varje gård rekommenderar vi att besöka respektive gårds hemsida. Öppettiderna varierar beroende på årstid. Förslag på fler besöksmål anges i broschyren. Exempelvis finns utsiktsplatsen Rude Kulle på västra sidan av sjön som man kan besöka på hemvägen. 

Upptäck med bil

I behaglig turisttakt tar turen cirka 1,5 timme effektiv körning. Vill man stanna till vid någon av gårdarna eller på annan intressant plats får man addera den tiden. Med utgångspunkt från Ulricehamn kör du söderut på väg 157. Söder om centrum passerar du Skottek där Sten Sture sköts på Åsundens is. Vidare kör du utmed sjön för att i Marbäck köra tillbaka på väg 157. Sväng in mot Vegby och följ skyltarna vidare. Snart tar du in på en mindre väg där du kan besöka Åsundsholm och även se den ståtliga gården Sjöred mellan järngrindens smidda stolpar. Mellan Hofsnäs och Torpa kör du genom Torpa naturreservat. Kör försiktigt då det är smala vägar. Hela vägen är asfalterad förutom söder om Vegby runt Finnekumla till. Inne hos Ulricehamns Turistbyrå kan du hämta karta, broschyr och få mer information inför resan.

Fotograf: ulricehamnsturistbyra.se

Cykla i herrgårdsmiljö

För den som vill cykla finns broschyr och kartor.
Rekommenderad startpunkt är i Ulricehamn. Precis intill cykelleden vid Restaurang Bryggan inne i Ulricehamn finns en stor grusparkering där det är gratis att parkera. Har du inte med dig egen cykel finns möjlighet att hyra cykel hos Bryggan eller någon av våra andra lokala aktörer. Turen börjar på banvallen där du cyklar söder ut mot Vegby. Bilfri och asfalterad cykelväg på 14 kilometer med fantastiskt vacker sjöutsikt över Åsunden utmed vägen. Väl i Vegby följer du bilvägen, eller så fortsätter du banvallen till Månstad och tar av där och cyklar mot Hofsnär och Torpa. Rundan är en del av Åsunden Runt på cykel. För den som inte vill cykla hela sträckan på en dag finns det boenden utmed vägen. För en färdig helhetsupplevelse finns också paket med boende och aktiviteter.

Mer information

På färdvägen mellan gårdarna kan du lyssna på vår audioguide för att lära dig mer om historierna och området. På vår hemsida har vi samlat mer information kring Gårdarna Runt Sjön och Birgit Th. Sparre. För fler tips samt beställning av broschyr- och kartmaterial kan Ulricehamns turistbyrå hjälpa till, telefonnummer 0321-59 59 59 och mejl turist@nuab.eu.

Vid bokning av guide eller frågor om guidade turer, vänligen kontakta Ulricehamns guideföreningen eller turistbyrån så förmedlar de kontakten vidare till guiderna.

För mer inspiration