({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Cykling vid Hemma hos Källebacka

Fotograf: Jonas Ingman

Roadtrip: En dagstur med guldkorn att uppleva runt sjön Åsunden

Det finns få saker som är så härliga som en roadtrip längs en glittrande sjö. Sjön Åsunden är verkligen en pärla som bjuder på allt från konst, kultur och mat till härliga bad och vackra vyer. Här får du tips på upplevelser och besöksmål för en härlig dagstur på längs Gårdarna runt sjön.

Unna dig att resa i väg på egen hand eller i gott sällskap och upplev Gårdarna runt sjön över dagen. Bara en timmes bilfärd söderut om Göteborg ligger Ulricehamn. Det är svårt att inte bli överväldigad av det vackra landskapet och de milsvida vyerna när du kör utmed sjön Åsunden. Det är som att lämna något bakom sig för att bege sig ut på ett äventyr som är fullt av möjligheter och upptäckter.

Gårdarna Runt Sjön är en romanserie skriven av Birgit Th. Sparre vars gårdar finns kvar än idag att besöka. Turen är cirka 7 mil.

 

Fyra öppna gårdar för besök

Att tänka på då du ger dig ut på din roadtrip och upptäcker gårdarna är att flertalet av dem är privatbostäder och ska respekteras därefter. De gårdar som har öppet för allmänheten är Åsundsholm, Torpa Stenhus, Hofsnäs Herrgård och Hemma på Källebacka (i ladugården vid Källebacka Säteri).

Upptäck med bil

I behaglig turisttakt tar turen cirka 1,5 timme effektiv körning. Vill man stanna till vid någon av gårdarna eller på annan intressant plats får man addera den tiden. Med utgångspunkt från Ulricehamn kör du söderut på väg 157. Söder om centrum passerar du Skottek där Sten Sture sköts på Åsundens is. Skotteksgården är idag en mycket uppskattad camping och badplats men också restaurang. Här kan du äta en fin lunch med vacker utsikt över Åsunden.

Vidare kör du utmed sjön för att i Marbäck köra tillbaka på väg 157. Om du kör rakt över väg 157 och in på andra sidan kan du besöka den charmiga gårdsbutiken och kaféet Hemma på Källebacka. Detta ligger i ladugården på Källebacka Säteri som är en gård ifrån 1700-talet. Tycker du gården är bekant kan det bero på att den synts flitigt i Änglagårdsfilmerna.

Väl ute på 157:an åker du en bit söderut mot Gällstad. Sväng in mot Vegby där du hittar du en oas du inte får missa med hembakat och egengjord glass på Café Sjöparken. Efter fikastoppen fortsätter du vidare och följer skyltarna mot Åsundsholm. Snart tar du in till vänster på en mindre väg där du kan besöka vackra Åsundsholms Herrgård. Här erbjuds boende, ställplats, golfbana, restaurang och kafé. Slå dig gärna ned i trädgården och njut av utsikten.
När du åker vidare på grusvägen genom den fina allén åker du också förbi den ståtliga gården Sjöred som du kan se mellan järngrindens smidda stolpar. På Sjöred bodde Birgit Sparre som barn medans Åsundsholm blev hennes hem senare i livet. 

Efter en liten tur på de små vägarna kommer du snart fram till Hofsnäs Hergård. Här finns badstrand, friluftsområden, boende, gårdsbutik, restaurang och kafé.

Mellan Hofsnäs och Torpa Stehus kör du genom Torpa naturreservat. Kör försiktigt då det är smala vägar.

Snart uppenbarar sig slottet framför er. Här erbjuds under högsäsong guidade turer. En mysig gårdsbutik erbjuder lokala hantverk och i restaurangen kan man smaka på kött ifrån gårdens djur samt unna sig en riktigt god fika. Även här erbjuds boende.

Hela vägen är asfalterad förutom söder om Vegby runt Finnekumla till. Inne hos Ulricehamns Turistbyrå kan du hämta karta, broschyr och få mer information inför resan.

Öppettider

Öppettiderna på anläggningarna varierar beroende säsongen. Du hittar alltid aktuell
inforamtion på anläggningarnas egnahemsidor. Tips är att titta vilka öppettider detär som gäller när du planerar din resa, särskilt under lågsäsong.

Cykla i herrgårdsmiljö

Rekommenderad startpunkt är i Ulricehamn. Precis intill cykelleden vid Restaurang Bryggan inne i Ulricehamn finns en stor grusparkering där det är gratis att parkera. Har du inte med dig egen cykel finns möjlighet att hyra cykel hos Bryggan eller någon av våra andra lokala aktörer. Turen börjar på banvallen där du cyklar söder ut mot Vegby. Bilfri och asfalterad cykelväg på 14 kilometer med fantastiskt vacker sjöutsikt över Åsunden utmed vägen. Väl i Vegby följer du bilvägen, eller så fortsätter du banvallen till Månstad och tar av där och cyklar mot Hofsnäs och Torpa. Rundan är en del av Åsunden Runt på cykel. För den som inte vill cykla hela sträckan på en dag finns det boenden utmed vägen. För en färdig helhetsupplevelse finns också paket med boende och aktiviteter.

För mer inspiration