({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Birgit Sparres skrivarlya på Åsundsholm

Fotograf: LM.Persson

Kärlek till en sjö

Hur kommer det sig att ”Gårdarna runt sjön” blivit ett begrepp och fortsätter att trollbinda folk från när och fjärran? Det har vi författarinnan Birgit Th Sparre att tacka för.

Birgit Signe Julia Fredrique Thomaeus Sparre föddes den 23 Juli 1903 i Flen och dog den 19 September 1984 i Ulricehamn. Hon skrev sammanlagt 33 böcker men hon är nog mest känd för romansviten Gårdarna runt sjön som innefattar 9 böcker. De romantiska skildringarna om Joachim Riddercrona och Diana Stjärnudd utspelar sig i trakten kring Åsunden där man ända in på 40-talet ägnade sig åt ett gammaldags herrgårdsliv i ”konungariket Sparre”, dvs de fyra gårdarna Torpa  (Heljö), Hofsnäs  (Lindö), Högagärde (Björksund) och Sjöred (Stjärnö); romanernas benämningar står inom parentes.

Historien om Birigt Th Sparre och Gårdarna runt sjön

Att vi har en romansvit om just gårdarna runt sjön Åsunden är inte att betrakta som något annat än enorm tillfällighet med tanke på att författarinnan, Birgit, föddes i Flen. Som halvårsgammal flicka kom hon 1904 som fosterbarn till det barnlösa greveparet Carl George Sparre och Signe, född Thomaeus, som då bodde på Sjöred, invid Åsunden. Birgit fick aldrig reda på vilka hennes biologiska föräldrar var och detta var hon emellanåt olycklig över. Fosterföräldrarna, tillika greveparet, tog med sig hemligheten om Birgits härkomst i graven. Det enda som minner om Birgits födelse är ett litet handskrivet dokument där barnmorskan, Anna Wahlqwist, intygar att hon assisterat vid en hemlig förlossning vid Noraborg, Flen den 23 Juli år 1903.

1. Ett nybyggt Åsundesholm. 2. Birgit Th Sparre i sin skrivarlya. 3. Birgit två år tillsammans med sina föräldrar vid Sjöred.

Birgit växte upp på Sjöred, som hon i sina romaner kallar Heljö. När fadern blev sjuk och dog flyttade Birgit och hennes mor till Åsundsholm, som uppfördes dedikerat för dem. Det var meningen att Birgits far också skulle bo här men han avled av hjärtsvikt en februaridag 1920 på Syster Teresas vilohem i Stockholm. Åsundsholm var stort och rymligt med gott om plats för såväl tjänstefolk som gäster. Här fick Birgit sin skrivarlya på vinden med hisnande vacker utsikt över Åsunden. Det vilade ett lugn över den här platsen och det var också härifrån som Birgit skrev de flesta av sina trettiotre böcker. Boken Gårdarna runt sjön tillkom sedan Birgits förläggare tipsat henne om att skriva en herrgårdsroman med inspiration från hemtrakterna. I böckerna får läsaren följa bland annat Dianas och Joachims öden. Skulle de bli lyckliga tillsammans? Skulle Joachim träffa någon ny att älska sedan Diana gått bort och framför allt – skulle han få sin efterlängtade son och arvinge till Heljö?

1. Åsundsholm idag. 2-3. Birgit Th Sparre skrivarlya på Åsundsholm och skrivmaskin.

Birgit hade livlig fantasi men det fanns ju också gott om stoff att bygga berättelserna kring, som hon samlat på sig under hela sin uppväxt vid den vackra sjön Åsunden, vari de omskrivna herrgårdarna speglar sig. Skickligt gestaltar Birgit de susande skogarna där hon lekte som barn, den lilla staden med kullerstenstorget, de unga herrskapsfröknarna och de stiliga, unga männen. Såklart skildras också de människor som stod lägre i rang och som hade på sin lott att tjäna herrskapsfolket. Den tionde och sista boken i romansviten om gårdarna runt sjön blev aldrig klar. Den låg halvfärdig vid skrivmaskinen, i den västra flygeln på Brunnsnäs, där Birgit slutade sina dagar 81 år gammal. Precis som Birgit aldrig fick veta något om sitt eget ursprung får vi heller inte veta just hur Birgit hade tänkt knyta ihop säcken med alla sina romanfigurer och deras öden runt sjön. Kanske var det just det som var meningen – att vi ska ha en anledning att fortsätta att förundras över och förtjusas av den mytomspunna trakten kring Åsunden och väva vår egen saga när vi reser i Birgits fotspår?

Birgit Th Sparre

Född 23 juli 1903
Död  19 september 1984 (81 år)

I över 20 år beskrev författarinnan Birgit Th Sparre sin hemtrakt kring sjön Åsunden i Västergötland, och hennes romanserie Gårdarna runt sjön har trollbundit flera generationer läsare. Gårdarna runt sjön består av nio böcker. Den tionde, och sista boken i romansviten, blev aldrig färdig.