({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Hakan Ringius

Sevärdheter längs Gårdarna runt sjön

Undrar, sa flundran, varför det har samlats så många spännande ting och resmål runt just denna sjö? Åsunden är vida känd, eller rättare sagt - gårdarna runt den - tack vare Birgit Th Sparres romansvit om Gårdarna runt sjön. Du kan ta dig runt sjön med bil, tills fots, på cykel eller med båt. Här listar vi 9 besöksmål du inte får missa under din tur.

1. Ulricehamn City

Den pittoreska kullerstensgatan vid vattnet

Stadskärnan i Ulricehamn kanske inte är så stor, men den har mycket att erbjuda. Med sitt vackra läge utmed sjön Åsunden känner du närhet med naturen även fast du befinner dig i stan. 

Tips!

 • Ta en fika på något av Ulricehamns populäraste caféer. Café Torgstallet, Günthers Brödstuga och Gunnars Konditori är några exempel på fina fikaställen i centrala Ulricehamn.
 • Ta en titt i butikerna på gågatan. På Ulricehamns gågata hittar du många välkända butikskedjor, men också lokallt etablerade butiker och restauranger.
 • Bara ett kast från gågatan hittar du Ulricaparken - ett av landets största lekplatser. Ett perfekt stopp för barnfamiljer!

2. Skottek

Monument över slaget på Åsunden, camping och restaurang med vacker utsikt

För alla historiaintreserade är ett besök på Skottek inget man vill missa. Namnet på platsen sägs komma från slaget vid Åsunden som utspelat sig här där Sten Sture den yngre tros ha blivit sjuten år 1520. Idag finns här en camping och stugby, en fin restaurang och populär badplats.

Tips!

 • På Skottek hittar du Sten Sture Monumentet som är rest till minne av slaget vid Åsunden 1520. Det ligger precis på toppen av kullen.
 • Börja turen med ett dopp i Åsunden vid badplatsen vid Skottek. 
 • Ta en lunch eller middag på Restaurang Skotteksgården. Nu under sommaren serveras även helgluncher och a la carté på kvällarna.

3. Hemma på Källebacka

Café och inredningsbutik i herrgårdsmiljö

Hemma på Källebacka är ett säteri med gårdsbutik och tillhörande kafé i en herrgårdsmiljö från 1700-talet. Fylld med blommor, inredning och konstverk - allt till försäljning. Och med miljövänlig och hembakt gofika

Tips!

 • Strosa runt i trädgården och njut av omgivningarna. Det vackra huset har figurerat i filmerna om Änglagård som bostad åt Sven Wollters rollkaraktär Axel Flogfält.
 • Christina på Källebacka är utbildad florist, så missa inte att kika på de växter som finns.

4. Gällstad & Co

Den trevliga shoppingbyn med de stora märkena

Till Gällstad åker människor från när och fjärran för att hitta märkeskläder till fyndpriser. Här kan du känna på materialen och prova plaggen i lugn och ro. De kunniga aktörerna hjälper dig att hitta skor från klack till känga och rätt passform, antingen du är ute efter kofta eller kostym. Här får du alltid kvalitet.

Tips!

 • Missa inte att besöka Fabriken-huset. Här finns märkeskläder till fina priser och det är här Gällstad-grundade Ivanhoe of Sweden håller till vars tillverkning fortfarande sker i Gällstad.
 • Här hittar du stora varumärken såsom Blundstone, Vans, 844 Altitude, Didrikson, Hetstra, Craft, GANT, Hugo Boss, Oscar Jacobson och massa fler märken.

5. Café Sjöparken

Härbakat och händelserikt vid sjökanten

Det finns en oas som du inte får missa om du kommer med cykel på banvallen och passerar Vegby. Med lekplats, grillstugor, boulebana och utegym är Café Sjöparken så mycket mer än bara ett fikastopp. Det går även fint att hyra SUP-brädor och kajaker i caféet som ligger alldeles invid Sämsjön. I cafeét är allting härbakat. Bullarna och glassen är gjorda på plats.

Tips!

 • Funderar du på att cykla Åsunden runt eller Gårdarna runt sjön? Café Sjöparken är ett perfekt stopp för att ladda upp med energi.
 • Precis intill parken och caféet ligger Vegbys camping. Njut av den stressfria atmosfären under flera dagar. 

6. Åsundsholm

Hole in one, litterära fullträffar och utmanare på den gastronomiska hitlistan

En gång satt författarinnan Brigit Th Sparre och blickade ut över det blå vattnet när hon skrev om Gårdarna runt sjön, från vindsloftet på Åsundsholm. Sedan har det fortsatt på herrgården – allt det här som slår. För när det kommer till golfen så är det lätt att lamslås av den vackra, vatten- och lövskogsomgärdade artonhålsbanan. Då har vi inte ens nämnt köket som knockar besökaren med kärleksfullt hanterade råvaror från trakten.

Tips!

 • Är du på husbilssemester? Intill herrgården och golfanläggningen finns ställplatser med fantastisk vy över sjön Åsunden. 
 • I restaurangen hittar du lunch med nordiska smaker med fokus på lokala råvaror. Boka gärna bord i förväg här. 

7. Finnekumla Kyrka

En kyrka med anor från medeltiden

Inte så långt från Åsundsholm hittas Fionnekumla kyrka. Kyrkan har byggts om flertalet gånger sedan den restes under medeltiden, men har haft sitt nuvarande utseende sedan 1800-talet. Här ligger även författarinnan till romanserien Gårdarna runt sjön begravd. Kruxifixet i alteret i kyrkan är skänkt av Birigts mor och grevinnan Signe. 

Tips!

 • I kyrkan finns permanenta utställningar författaren Birgit Th Sparre samt ''Natten och dagen'' som handlar om ljusets och mörkrets betydelse för liv. 
 • Varje hel-och halvtimma kan du lyssna på inspelade psalmer under sju minuter.
 • På kyrkogården prioriteras biologisk mångfald. 

8. Hofsnäs Herrgård

Den tusenåriga samlingsplatsen på näset mellan sjöarna

På grunden till en medeltida borg står Hofsnäs Herrgård, omskriven som Lindö, av författarinnan Birgit Th Sparre. Egentligen är det inte så egendomligt att man ville bygga här redan för tusen år sedan med tanke på det vackra läget, mellan yttre Åsunden och Torpasjön. Ida och Danne Equitz, som har drivit Hofsnäs Herrgård sedan 2006, intygar att folk kommer överallt ifrån för den lamslående skönhet som präglar Torpanäsets naturreservat.

Tips!

 • I närheten av herrgården ligger det gamla sädesmagasinet som kallas Lilla Saluhallen där du kan hitta lokalproducerade varor.
 • Om solen gassar och du behöver ta ett dopp finns en härlig badplats intill herrgården. I området kan du också fiska, vandra och cykla. 
 • Under sommaren erbjuder Outdoor Support uthyrning av cyklar, kanoter, kajaker och SUP:ar på Hofsnäs. Boka direkt här eller på plats på Hofsnäs. 
 • Ta gärna en promenad längs Hofsnäs Naturstigar.  Det finns flera rundslingor att välja bland, allt från 1 kilometer till 4,8 kilometer.

9. Torpa Stenhus

Medeltidsfästningen med de många sägnerna

Det sägs att om man ropar greve Gustaf Otto Stenbocks namn klockan tolv på natten så ska hela slottet börja skaka våldsamt. Så nog spökar det minsann.

Men det finns ingen andledning till att bli uppskrämd. Under dagen är ett besök på Torpa Stenhus en mäktig upplevelse. Här kan du gå på guideade turer genom salarna där grevar och prominenta sällskap har firat högtider under 600 år eller utforska borgen och omginingarna på egen hand.

Tips!

 • I sjuttonhundratals-magasinet finns restaurang och café där du hittar allt från fika till pampiga middagar.
 • Torpa Slottsteater håller föreställningar varje år. I år kallas showen för Tusen mil in i skogen och visas mellan den 28 juli och 13 augusti.
 • Du kan bo över i Brygghuset, Gårdshuset, i rättarbostaden Skogsbacken eller den gamla Trädgårdsmästarbostaden.