({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Vara /
  • Sommar på Varaslätten
Familj som fikar på Conditori Nordpolen i Vara.

Fotograf: Eveline Johnsson, Visit Vara

Sommar på Varaslätten

Vad gillar du att göra på sommaren - bada, golfa, cykla, fika eller kanske shoppa? Här på Varaslätten finns något för de flesta. Upplev den genuina småstaden med små butiker, unika caféer och restauranger. Bada i en mysig sjö eller kanske på utomhusbadet. Golfa på Vara-Bjertorp Goflklubb eller cykla en tur på slätta.

I Vara finns det mesta för en komplett upplevelse, både för den som vill komma bort från storstadshetsen för lugn och ro och för den som vill uppleva något nytt. Här har vi samlat några tips på vad du kan hitta på i sommar på Varaslätta.

Lär känna den genuina småstaden

När du kliver av tåget på Vara tågstation, eller parkerar bilen kan det vara skönt att sträcka på benen. Ta en tur i Vara centrum och lär dig mer om småstadens historia. Låt dig gärna guidas av turen Småstadspromenad i Vara som berättar om både intressanta byggnader och händelser i Vara.

Dagens aktivitet

Är solen framme och du vill ta ett svalkande dopp kan du välja mellan att bada på någon av slättens badplatser eller på Vara utomhusbad som har tempererade pooler, rutschkanor, beachvolleyplan och kiosk.

Du kanske hellre tar en tur på golfbanan. Då finns här en bana som garanterat bjuder på en utmaning oavsett vilken spelstandard du har nämligen Vara-Bjertorp golfklubb. Det är en mycket välskott, flack 18-håls bana med dammar som ligger i direkt anslutning till Bjertorp slott.

 

Hur låter en 20 km cykeltur på Varaslätten? Cykla förbi vacker slottsmiljö, genom öppna landskap och till flera spännande besöksmål. Cykelturen startar och slutar vid Bjertorp slott och tar dig runt till Kvänum och dess landsbygd.

Vill du spela discgolf eller kanske ta en tur i MTB-spåret? Då är Oltorps friluftsområde något för dig. Här kan man också ta ett dopp i den lilla badsjön efter. 

Ta en tur till Tumleberg kan man också. Även här finns MTB-spår för den som är sugen på det och fina vandringsleder för den som hellre vill det.

Lockar naturen så är ett tips att besöka Rösjö mösse som är ett av Varaslättens naturreservat som har ett rikt fågelliv. Här kan man vandra en liten bit (leden är ej riktigt klar ännu) och bara njuta. Annars finns naturreservaten Ranahult, Levene äng och Paradiset som också är fantastiskt fina att besöka. 

Hitta alla aktiviteter på Varaslätten här!

Sugen på något gott att äta?

På Varaslätten finns det fler bra och unika restaurangen här kommer några tips:

Vem vill inte njuta av god mat på ett slott? På Bjertorp slott kan ni njuta av slottrestaurangens kreativa tallrikar med härliga smaker och råvaror från traktens leverantörer. Restaurangen ha i flera år omnämnts i restaurangguiden White Guide.

Restaurang Kronan med Västsveriges största singelmalt whisky-samling (!) erbjuder såväl lunchbuffé som á la carte. Det K-märkta huset i Vara har en takhöjd på över sex meter och dessutom är taket handmålat från 1928. Detta i kombination med rustik inredning och vällagad mat gör besöket till ett rent nöje.

 

I Kvänum ligger Lumber & Karle. I det här köket förenas svensk tradition med moderna globala influenser. Här kan du välja mellan läckra måltider från både lunch- och a la carte meny.

Här hittar du alla restauranger på Varaslätten!

Glass eller kaka?

På Conditori Nordpolen kan du njuta av en god kopp kaffe, en smarrig gräddbakelse, en nygräddad bulle och mycket, mycket mer. Visste du förresten att år 2016 utsågs Nordpolen till årets konditori i Sverige? Ett besök hit är nästan ett måste när man är på besök i Vara. Slå dig ner i det klassiskt inredda caféet eller njut av sommarsolen i den grönskande och lummiga bakgården. 

Här hittar du alla caféer på Varaslätten!

 

Gå på en shoppingtur

I Vara kan du strosa runt bland ett 30-tal unika butiker med handplockat sortiment. Tempot är märkbart lugnare än i storstaden vilket gör shoppingupplevelsen avslappnad och rofylld. Glöm trängsel, hets och hög ljudnivå! Butikerna är kända för att hålla hög service och den kunniga personalen gör sitt yttersta för att du ska få en positiv och skräddarsydd upplevelse. 

Här finner du ett brett sortiment, allt från lokalproducerad mat till kläder, antikt och sportutrustning, här följer några exempel: 

Mode: Fagerbergs Dam & Herr har försett sina kunder med kläder av hög kvalitet sedan 1953. Här finns något för alla mellan 0-100 år. På Keep CO hittar du klassiska plagg som lätt blir långvariga garderobsfavoriter. Letar du efter skor, väskor eller handskar har OJ:s skor vad du söker.
 
Blommor och inredning: Gör ett besök hos Green Flowers & Pots där du hittar det lokala varumärket DBKD som numera är en storsäljare långt utanför Vara. Hos Maritas Textil & Interiör finns det mesta inom textil heminreding.
 
Delikatesser: För alla ostälskare är Sivans ost ett himmelrike med sina långlagrade svenska hårdostar. 

Vara småstad finns många fler butiker att välja mellan.

Lantligt lugn eller boende i centrala Vara

En god natts sömn väntar dig på något av Varaslättens hotell och bed & breakfast. På Bjertorp slott får du uppleva en autetisk slottsmiljö i Sveriges yngsta jugendslott och på Lumber & Karle finns allt för en bekväm och upplyftande övernattning. Vill du bo inne i Vara erbjuder Restaurang Kronan boende på sitt B & B

Här hittar du alla boenden på Varaslätten!