({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Lena Lindberg Wong

Gästhamnsstråket

En promenad förbi Åmåls gästhamn är nästan oundvikligt när du besöker Åmål. Dels för att den är vacker, men mest för att den ligger mitt i centrum.

Gästhamnen ligger i den delen av Åmål som kallas Gamla Staden. Här har husen överlevt många bränder och de flesta är från 1700- och 1800-talet. Där det idag ligger fritidsbåtar låg det tidigare både lastbåtar och fiskebåtar - hamnen har alltid varit en livlig plats i Åmål. 

Vågmästargården

Längst inne i gästhamnen ser du den stolta Vågmästargården som byggdes år 1714. En vågmästare var den person som förestod den allmänna vågen och svarade för vägningens riktighet. En prestigefylld postition i Åmål på den tiden.  

Fåfängebron

Hålskogsbron, Garvarebron eller Fåfängebron. Kärt barn har många namn. Bron har funnits här sen 1764. Namnet Fåfängebron sägs komma från tider av arbetsbrist då yngre män dagligen samlades på bron för att få arbete med lastning och lossning på båtarna i hamnen. De flesta fick stå där fåfängt, utan att få arbete.  

Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

Gästhamnen

Åmåls gästhamn går från Fåfängebron längs med hela kanten ut till piren bakom turistbyrån. Gästhamnen är öppen för gästbåtar från påskveckan till slutet av oktober. Andra sidan hamnen kallas för A-hamnen där många Åmålsbor har sina båtar förtöjda. 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain


Åmåls Turistbyrå

Passa på att hämta en stadskarta eller få tips som kan förgylla din vistelse i Åmål. I Turistbyrån finns gott om broschyrer, kartor och souvernirer. 

 

Fotograf: Lena Lindberg Wong

Gamla Kyrkan

Åmåls äldsta byggnad som restes år 1669. Den avkristnades på andra halvan av 1700-talet och är idag en evenemangslokal som används för konserter, föreläsningar, fester och mycket mer. 

Fotograf: Emma Augustsson

Hembygdsmuseum

I ett gammalt hamnmagasin från slutet av 1700-talet finns Åmåls Hembygdsmuseum. Här blir du tillbakakastad i tiden och får en glimt av hur man levde i Åmål för 100 år sedan. 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain