({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Emma Augustsson

Evenemangsstaden Åmål

Åmål är knappast någon slumrande småstad, vi gillar när det händer saker. Kanske det förklarar alla de evenemang, konserter, utställningar och tävlingar som äger rum här. Även om evenemangen haglar tätt även under årets mörka månader, är det på sommaren som staden blommar upp ordentligt.

Även om det finns få veckor på året i Åmål då det inte händer något finns det några helger vi ser lite extra mycket fram emot. Året kulminerar den andra helgen i juli då staden invaderas av musikälskare under Åmåls Blues fest. 

Påskparaden
Påskafton 

Åmål kan stoltsera med en av de största påskparaderna i Sverige. Varje påskafton samlas många hundra påskkärringar, påskgubbar, kycklingar och allt du kan tänka dig för en promenad genom stan som är fylld till bredden av åskådare. 

Fotograf: Jan Andersson

 

Åmåls Blues Fest
Juli

En internationell bluesfestival i Åmål som vuxit till Sveriges främsta sen starten 1992. Det är lätt att förstå att bluesälskare gillar Åmåls Blues Fest. Under bluesfesten lever Åmål verkligen upp, det är liv, rörelse och musik överallt och många söker sig till Åmål bara för att få uppleva folkvimlet, stämningen - men framför allt musiken. 

Fotograf: Andre Havergo

Bokdagar i Dalsland 
Juli

Dalslands Litteraturförening, Dalslands litterära Mecka, arrangerar litteraturevenemang året om. Författarkvällar, Nordiska litteraturdagen och framför allt - Bokdagar i Dalsland som äger rum i slutet av juli. Under två dagar besöker Sveriges främsta författare Åmål för samtal, föreläsningar och litteraturfrukostar. Bokdagar i Dalsland har bland annat besökts av: Lars Lerin, Jan Guillou, Mats Strandberg, Camilla Läckberg, Jonas jonasson och David Lagercrantz. 

Åmålskalaset
Juli/augusti

En familjefest med musik, matmarknad, tivoli och aktiviteter - helt gratis. Panetoz, Samir & Viktor, Eric Saade, Petra Marklund & Augustifamiljen är några av artisterna som underhållt oss genom åren. En härlig helg mitt i semestern. 

Fotograf: Åmåls Kommun

GLUPSK på Dalsland
Augusti

Mat- och kulturfestivalen i augusti som du sent ska glömma, vackert inramat av Fengersfors bruks tegelklädda omgivning. Stort fokus på hantverksmässiga och lokalproducerade produkter och hållbara livsstilar. Matmarknad, föreläsningar, workshops och härlig stämning med något att göra för stora som små.  

Fotograf: Alma Dannäs

Åmåls ljusfest
September

I mitten av september, då sommarvärmen ännu dröjer kvar och höstmörkret sluter sig kring oss, är en perfekt tidpunkt på året att stanna upp och fokusera på ljuset. Tusentals marschaller, dans- och musikunderhållning, bildvisning, tävlingar, animationer, ljusinstallationer och stämningsfulla ljuspromenader.

Fotograf: Jan Andersson

Fler årliga evenemang att se fram emot

  • Åmåls Fotofest - Maj
  • Konstvandring i Dalsland - Kristihimmelfärdshelgen
  • Cykelns dag - Maj/juni
  • Fiskehälja - September
  • Åmåls Julmarknad - 1 advent