({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Ronja Rövardotter

  • Axel Agdur
  • Källa: Boken "När Ronja Rövardotter blev film" skriven av Tage Danielsson 1984

Vi kommer väl ihåg scenerna runt Mattisborgen där Ronja och Birk hoppar, klättrar och springer över klipporna ovanför sjön omgiven av barrskog. "Typiskt Sverige" tänker man när man ser landskapet. Ja, typiskt Dalsland - ett Sverige i miniatyr. 

Ronja Rövardotter, filmen om flickan som bryter sig loss från sin rövarfar och blir självständig. De flesta har sett, eller i alla fall hört talas om denna klassiker som är skriven av Astrid Lindgren.

Det däremot inte alla vet är att många scener från denna svenska filmklassiker är inspelade i Dalsland, närmare bestämt i Åmåls kommun! 

Mattisborgen

Mattisborgen är inspelad på berget Sörknatten, eller i alla fall delar av den. Scenerna där hela borgen visas är faktiskt en miniatyr i bild och denna byggdes upp i Norsk Films studio utanför Oslo. Delar av borgen var gjord i frigolit som målades. 

Däremot är scenerna där rövarna springer ut från borgen filmad på berget. Med hjälp av en miniatyr som placerats framför den "riktiga" borgen samt lite trickfilmning gick det att få till så att det såg ut som att mer av borgen fanns där på riktigt.

Även Borggården är inspelad i Dalsland. Det byggde man upp vid kvartsbrottet på Bläsen på hösten och kom tillbaks på vintern när allt var snötäckt. Kvartsbrottet är aktivt än idag och på plats finns en informationstavla där man kan se hur det var uppbyggt.

Helvetetsgapet

Mattisborgen rämnade mitt itu natten Ronja föddes och bildade Helvetsgapet. Det är detta Ronja och Birk hoppar fram och tillbaka över. Det är inspelat på Vingnäsberget inte långt ifrån Sörknatten.
Övre delen av sprickan är filmad här, medan de vida bilderna över hela sprickan med bara himlen i bakgrunden är filmad i Sundbyberg i Stockholm, på ett hustak.

Många tror att Helvetetsgapet är filmat vid Kungsklyftan i Fjällbacka, men detta stämmer inte. Däremot är Vargklämman från filmen inspelad där.

Björngrottan

Björngrottan är också inspelad på Sörknatten, nära Predikstolen. Endast utsidan dock. Insidan är inspelad bredvid en bensinmack i Gröndal i Stockholm, i SF:s lilla studio.

Om området

Cirka 3 mil sydväst om Åmål ligger Sörknatten Naturreservat. Här går det att vandra längs med berget med samma namn och njuta av en svårslagen utsikt ut över sjöarna. Kartan över området hittar du här!

 

Källa

Tage Danielsson som regisserade filmen Ronja Rövardotter författade en bok som heter "När Ronja Rövardotter blev film", utgiven av Wahlström & Widstrand 1984 (ISBN 91-46-14898-1). Övriga filmplatser i filmen är Glupafallet (Ristafallet) i västra Jämtland, älvsträckor vid Gaustfallet i norra Jämtland, i trakten av Blåsjön och vid Ristafallet nära Åreskutan. Även en ridscen inspelades i Dalsland - vid Åsmule i Melleruds kommun. Det speciella Vårskriket spelades in på Hallands Väderö, men det var en del skrik på Sörknatten också!