({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Lena Lindberg Wong

Tösse Skärgård

Tösse skärgård är den största vänerskärgården i Dalsland. Naturen är oexploaterad och skärgårdslandskapet utgörs av ett 30-tal öar. Varför inte stanna till på någon av öarna, ta en fikapaus och förena det med ett dopp i Vänern?

Åmål har alltid haft en nära relation med Vänern. När Åmål fick stadsprivilegier 1643 var syftet att styra upp gränshandeln med Norge och att förhindra handeln på landsbygden. Åmål blev också en knutpunkt för den värmländska järnhanteringen. Under många hundra år var Åmål en viktig handel- och sjöfartstad för Vänern.  Idag är det mest fritidsbåtar som söker sig till Åmål. För att uppleva den vackra skärgården och besöka Åmål och vår centrala gästhamn. 

Fogden
Den första fyren på ön Fogden uppfördes 1851. Den nuvarande fyren på Fogden tändes första gången 15 juni 1935. På ön bodde fyrvaktaren med sin familj och djur medan han skötte sitt jobb med att tända och släcka fyren. Idag är det svårt att förstå hur en fyrvaktare med stor familj kunde klara livet ute på ön och att man dessutom kunde ha ko och höns på den höga bergknallen är närmast obegripligt. Bemanningen av fyren på Fogden drogs in 1935. Sedan 1993 används den gamla fyrvaktarbostaden av Säffle-Åmåls Dykarklubb.

 

Storön
På Storön pågår sen några år full aktivitet. Den ideella föreningen ”Öfolket” arbetar med att renovera och återställa torpet som byggdes här 1850. De vill göra området tillgängligt så att allmänheten ska kunna få en inblick i hur livet kunde te sig för 100 år sedan för en familj som levde på jordbruk och fiske. Det finns även brygga, grillplats och toaletter på ön.

 

Sandön
På Sandön finns en vacker och avskild sandstrand som lockar till många uppfriskande bad. Stranden kallas för "Rivieran" av Åmålsborna som gärna tar en båttur hit. De flesta öarna i skärgården utgörs av klipphällar och det finns gamla odlingsmarker på flera av dem. Men Sandön består som namnet säger av sand och sandsten. Det finns brygga, dansbana, toaletter och små vandringsstigar på ön.

 

Svegön
På Svegön arrangeras varje år midsommarfirande vilket är väl värt ett besök. Du hittar även badstrand och massor av bär och svamp på sommaren. Här finns brygga, lekplats, gräsmattor och hus som används av Segelsällskapet.

 

Limskärleden
Via Limskärleden kan du gå inomskärs mellan Köpmannebro och Vingens hamn. Denna Vänerskutled användes tidigare av mindre skutor vid frakt på Vänern, och vid dåligt väder var den en säkrare väg än ute i sjön. Sommaren 2011 var den nyprickade farleden klar och används nu flitigt av fritidsbåtarna i området. Farleden är 4,6 sjömil lång, garanterar ett djup på 1,8 meter. Sjökort finns att köpa på Åmåls Turistbyrå för 200 kr.

 

Karta över Tösse Skärgård
Kartan över Tösse- och Yttrebodane skärgård innehåller markeringar för bland annat, farleder, toaletter, grillplatser, ilägningsplatser, badplatser och mycket mer. Det fins även information om sevärdheter och naturreservat. Kartan är framtagen av Vänersamarbetet Lake Vänern och kan hämtas på valfri turistbyrå runt Vänern. Bland annat i Åmål, Mellerud och Säffle.