({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Susanne Vikman

Hova Riddarvecka

Tornerspel, medeltidsmarknad, föreställningar, god mat och aktiviteter för stora och små. Inramad av tidsenliga dofter och musik ger Hova Riddarvecka dig en total medeltida stämning.

Hova Riddarvecka är ett evenemang som varje sommar sedan 1990 förvandlar delar av samhället Hova till en riddarby. Här får vi under nio fartfyllda dagar följa med tillbaka till medeltiden. I riddarbyn, som är gratis att besöka, möts du och din familj av den patrullerande stadsvakten, gycklare, medeltidsklädda besökare och arrangörer och en medeltidsmarknad där hantverkare tillverkar och säljer sina alster. För de små finns föreställningar och barnens riddarland med flera aktiviteter. Även matutbudet speglas av dåtiden med bland annat kålsoppa och galen galt i Ladulås lada. God mat och fika serveras också på Hovas lokala restauranger och konditori.

 

Ett stenkast från riddarbyn fylls varje kväll tornerspelsplatsen med riddare och hästar som möts i fartfyllda dueller och tar oss tillbaka till det kungliga slaget i Hova år 1275.

Bakom evenemanget står föreningen Hova Riddarvecka som tillsammans med lokala föreningar hjälps åt att arrangera veckan.

Tornerspel varje kväll

Barnens Riddarland

 

Det kungliga slaget i Hova

Hova Riddarvecka har sin historia i det kungliga slaget som inträffade i Hova under 1200-talet. När Kung Birger Jarl dog 1266 fick hans äldsta son Valdemar ta över makten och bli kung över riket. Valdemar hade tre bröder och två av dem, Magnus och Erik, var inte nöjda över att Valdemar var kung. Magnus och Erik ville ha mer makt och det uppkom därmed en konflikt mellan dem och Valdemar.

År 1274 övergick brödernas osämja till en väpnad konflikt.  Magnus och Erik sökte hjälp hos den danske kungen Erik Kipping, som erbjöd bröderna en krigshär bestående av danska och tyska legoknektar och riddare. Samtidigt samlade kung Valdemar ihop sin krigshär, som till stor del bestod av bönder. 

Här i Hova drabbades de olika krigshären samman. Kampen blev ojämn, och kung Valdemars krigshär förlorade mot Magnus och Eriks vältränade legoknektar och riddare. När Valdemar efter en tid blev tillfångatagen fick han ge över kungakronan till sin bror Magnus som senare kallades Magnus Ladulås.