({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tuana

Visste du att...

... Stig "Stikkan" Anderson föddes 1931 i ett litet hus vid torget i Hova?

Under sin livstid skrev Stikkan cirka 3 000 låttexter men det var som ABBA:s manager han blev mest känd. Vid huset som är grön i färg och där han växte upp finns idag en byst av honom. Mer info om honom kan du läsa här

 

 

 ... författaren Lina Bengtsdotter är uppvuxen i Gullspång?

Lina Bengtsdotter har publicerat en rad noveller i tidningar i Sverige och Norden men har blivit känd för den stora publiken 2017 med sin debutroman Annabelle. För denna bok som även säljs bra utomlands tilldelades hon Crimetime Specsavers Award i kategorin Årets deckardebut.

 

 

 ... sångerskan Linda Bengtzing är född i Gullspång? 

Linda Bengtzing blev känd för allmänheten genom sitt deltagande i Melodifestivalen 2005 där hon deltog med sången ’Alla flickor’. Hennes första album släpptes 2006. Utöver det medverkade Bengtzing bland annat i TV4:s Körslaget där hon ledde en kör från sin hemort Gullspång.

 

  

... förra detta fotbollsspelaren Olof Mellberg är född i Skagersvik?

Olof Mellberg är en av Sveriges främsta landslags mittback genom tiderna. Mellberg, som för Sverige sammanlagt gjort 117 landskamper och under flera år dessutom varit lagkapten i landslaget, har deltagit i sex EM- och VM-turneringar. Numera är han tränare.

 

  

... förra detta fotbollsspelaren Andreas Andersson är uppvuxen i Hova?

Andreas Andersson var under sin spelarkarriär en målfarlig anfallare och vann den allsvenska skytteligan 1996 med 19 mål. Internationellt spelade Andersson för AC Milan och Newcastle United och deltog i VM för Sverige 2002. Nuförtiden är han tränare.

 

... Gullspångslaxen är en art som bara leker naturligt på ett ställe i världen?

Gullspångslaxen som lever i Gullspångsälven i vår kommun är med andra ord unik. Arten har utvecklats sedan istiden och överlevt många hinder såsom kraftverksutbyggnaden. Under sen höst återvänder den till laxtrappan som är en del av Gullspångsälvens naturreservat för att leka.