({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tuana

Roparkorsleden
Gårdsjö/Högsåsen

10 km, medel

Roparkorsleden bjuder på en varierad vandring som har blivit populär i första hand för upplevelsen vid det lagda stenkorset, Roparkorset. En majestätisk plats och korset har lagts på högsta berghällen som är fylld med ståtlig vitmossa. På hemvägen går stigen genom ett parti mycket speciell Tivedsnatur som påminner om det norrländska.

 

Snabbfakta

Längd: 10,3 km

Tidsåtgång: ca 2 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: Skogsstig, skogsväg och grusväg

 

En led med inslag av historia och Tivedsnatur

Roparkorsleden utgår från Högsåsen naturreservat och går på fina skogsstigar med varierad natur genom byn Slottsbol, sedan utanför och förbi en gammal kvarnlämning. På en slingrande skogsväg fortsätter leden till Roparkorset som består av ett antal stenar av olika storlekar. Denna plats är majestätisk och det ligger också något rofyllt och andaktigt över naturen här. Det är en plats vald med omsorg. Det var när det begav sig på 1840-talet förbjudet för människorna att samlas och hålla religiösa möten - om de inte hölls av en präst.

Den andra delen av leden präglas delvis av vackra inslag av Tivedsnatur.  

På Roparkorset är det skönt med en fikapaus.          Fotograf: Fru Gran

 

Högsåsen naturreservat

Högsåsen är ett litet naturreservat så långt norrut i Västra Götalands län du kan komma. Reservatet inrättades år 1975 av Länsstyrelsen som exempel på månghundraårigt odlat kulturlandskap i skogsbygder. Det ingår i området Stora Tiveden och omfattar 5,5 hektar. Läs mer om Högsåsen och fenomenet Roparrörelsen i en innehållsrik tidning. (Artikeln om Roparrörelsen finner du på sida 23.)

På Högsåsen finns ett vindskydd med grillplats och en toalett.

 

Fakta om leden

Längd:

Leden är 10,3 kilometer lång.

Ungefärlig tid:

Det tar ungefär 2 timmar att vandra leden.

Markering:

Leden är utmärkt med träskyltar och pilar. Varje led som går från Högsåsen har en bokstav och Roparkorsleden har bokstav F. Ute på leden finns också stolpar med kilometer markering som berättar om avståndet till Högsåsen.

Svårighetsgrad:

Vandringen klassas som medelsvår. Trekvarts del av leden följer skogsstigar och skogsvägar och de sista 2,5 km går den på grusvägar.

Start och mål:

Leden är en rundslinga som startar och slutar på Högsåsen naturreservat.

Hitta hit:

Med bil
Högsåsen ligger cirka 10 km nordost om Hova och cirka 40 km nordost om Mariestad. Vid Hova svänger du av E20 och följer skyltningen till Gårdsjö. Forsätt vägen genom samhället Gårdsjö genom att följa skyltningen till Högsåsen som ligger ungefär 3,5 km efter Gårdsjö. Intill naturreservatet finns en parkeringsplats.

Med tåg och till fots
I Gårdsjö och Hova finns det tågstationer.

Från Gårdsjö finns det ingen kollektivtrafik till Högsåsen. Från tågstationen i Gårdsjö tar det cirka 45 minuter att gå dit. 

Från Hova till Högsåsen och vice versa är det 12 km till fots. Det är en lätt vandring avseende terrängen. En ledbeskrivning med karta för nedladdning/utskrift. Samma led från Hova till Högsåsen är även en utmärkt cykelled.

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Gullspångs kommun

c/o Ekologiska Fru Gran B&B, Högsås Sörby 1

548 74 Gårdsjö


Telefon: +46 705 30 50 62


E-post: info@frugran.se

Hemsida: frugran.se