({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Aktiva barn leker vid Brännabbenbadet i Lerums kommun, Sverige.

Fotograf: Lerums kommun, Anneli Wåhlin

Ta ett dopp i Sävelången!

  • Anneli Wåhlin

Sommartid är Sävelången med omnejd en fantastisk plats för härliga sjöbad och vattenlek! Här finns flera barnvänliga badplatser att välja på!

Hyltornabadet

Hyltornabadet är badplatsen belägen vid Sävelångens södra strand, väster om Floda. Här finns flytbryggor ute i vattnet och en flytflotte att simma ut till. Vid badplatsen finns bänkar att sitta vid för en fikapaus, samt torrtoa. Bojar utanför badet avgränsar båttrafik. Detta är en mysig och populär badplats för hela familjen med kvällssol. Härifrån har du nära till Spindelskogen, barnens egen plats i Floda. Här finns väldigt begränsad möjlighet till parkering. Enklast är att promenera eller cykla hit från Floda Torg, genom att följa sjöpromenaden västerut. En promenad på ca 6-7 minuter.

Drängesredsbadet

Drängseredsbadet är badplatsen vid Sävelångens norra strand, öster om Floda. Här finns både gräsmatta och sandstrand. Flytbryggor, betongbrygga  med hopptorn upp till 3:an och grillplats vid stranden med bord och bänkar. I anslutning till badplatsen finns torrtoa och sopkärl. Bojar utanför badet avgränsar båttrafik. Denna badplats är full populär för familjer på somrarna. Parkering finns 100m från badplatsen på andra sidan tågrälsen, men du tar dig enklast hit på cykel eller en 10-minuters promenad från Floda Station, via sjöpromenaden.

Nääsbadet

Nääsbadet är en mysig och familjär badplats med kvällssol. Belägen i Sävelången, vid Nääs slöjdseminarium. Stranden består av sand och gräs. Här finns flytbryggor, bänkar, grillplats, torrtoa och sopkärl. Detta är en mindre badplats som är något lugnare och passar bra för de minsta och de som söker stillheten mer än hopp och plask. Det finns gott om parkering vid Slöjdseminariet och buss 533 går från Floda station till hållplatsen Lilla Nääs, därifrån är det en 15-20 minuters promenad i vacker natur till badplatsen.

Nya badplatserna på Nääs

På Nääs slottsområde finns sommaren 2019 två nya s.k. Naturbadplatser. En ner mot  Sävelången med utsikt mot Nääs Fabriker, bakom själva slottet. Naturbad i Nääs slottspark, på en vacker udde i parken med utsikt över sjön och Nääs Fabriker rekommenderas ett dopp för den oblyga. Denna badplats har grässlänt och badbrygga ut i vattnet. Den andra, Naturbad på Lusthusudden har fin sand, gräsmatta och naturkant mot vattnet och är utan brygga. Med avskilt läge vid  Nääs Slott.  Det finns gott om parkering vid Slottet och buss 533 går från Floda station till hållplatsen Lilla Nääs, därifrån är det en 10-15 minuters promenad i vacker natur till badplatserna.

Brännabbenbadet (Torskabbotten)

Brännabbenbadet vid sjön Torskabotten, i södra delen av Tollered är en populär och familjevänlig badplats. Här finns flytbryggor, lejdare, flytflotte, bord och bänkar, grillplats, sopkärl och torrtoa. Stranden är både sand och gräs. Detta är en perfekt badplats för stora som små familjer, med långgrund sandstrand och tillgång till parkering precis vid badplatsen. Buss 533 går från Floda Station till hållplatsen Brännabben. Därifrån är det ca 6-7 minuters promenad.

Ingareds badplats

Badplatsen i Sävelången i Ingared, är stor och populär. Själva stranden är sandstrand och det är långgrunt med stora grönytor ovanför. Här finns brygga, grillplats, toalett och sopkärl. Det finns parkering i anslutning till badplatsen och du når enkelt badplatsen via kollektivtrafiken. Buss 561 går från Floda Station till Ingareds skolgata och sedan är det ca 5-6 minuters promenad till denna badplats. 

Sävelången har ett flertal kommunala badplatser att erbjuda. Två av dem, Drängseredsbadet  och Ingareds badplats är så kallade EU-bad. EU-bad är större offentliga badplatser med ett snitt på ungefär 200 badande per dag under badsäsongen. EU-bad har krav på provtagning av vattnet och inrapportering till Naturvårdsverket och EU. Tänk på att på kommunens badplatser får inte hundar vistas under badsäsong.