({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Lerum /
  • Växtrum: Brobackenslänten och Tillväxten

Växtrum: Brobackenslänten och Tillväxten
Lerum

En vacker perennträdgård i sluttning mot Säveån

- Sedan början av 1980-talet har jag formgivit ett stort antal trädgårdar och parker präglade av omsorg och kunskap i växtval, en ekologisk grundsyn och en stark känsla för form.

Om platsen

Premiäråret för Växtrum skapade Simon Irvine Brobackenslänten, en uppskattad trädgårdsdesigner som ligger bakom flera populära, offentliga trädgårdar. Här blev en ödetomt istället en ekologisk köksträdgård. Under ett par år försåg Brobackenslänten Lerumsbor med både sallad och purkolök. Efter ett par år gjorde Simon om platsens struktur till en permanent grönskande plats utan grönsaker. Med stort intresse för ekologisk odling och ren förtjusning över komposten, uppskattar han de små skillnaderna i en trädgård som föds på nytt varje år.

2021 får platsen än en gång en ny utformning och funktion. Eva Robild har skapat en plats för hållbart lärande.

Växtrumsdesigner Simon Irvine berättar

På Brobackenslänten är en stor rund cirkel med stålsarg centrumpunkt. Inledningsvis bestod platsen av ekologiskt odlade grön­saker och blommor som växte i den befintliga jorden. 2017 omvandlades platsen till en perenn plantering med avenbokshäckar som rumsskapare och avdelare.

Växtrumsdesigner Eva Robild berättar

Låt detta växtrummet vara en yta att samlas på för att lära mer och prova! Oavsett om det handlar om en odling, en bokrelease, eller kanske en liten konsert. Platsen är bokningsbar och går att hyra för olika typer av event via Lerums kommun. 

Det gamla Brobacken

Brobackenslänten är den vackra sluttning mot Säveån mellan dåvarande Brittagården och en gammal smedja. Hanna Karlsson drev sitt pensionat i Brittagården fram till mitten av 1930-talet och här har många gäster ätit och sovit gott. Färskt frukostbröd fick de tack vare Hannas bror, som hade bageri i huset intill.

Är du nyfiken på vilka växter som använts för att skapa Brobackenslänten? Följ länken här Växtlista Brobackenslänten

Kontaktinformation

Växtrum i Lerum

Bagges Torg

443 80 LERUM


Telefon: +46 302-521000


E-post: vaxtrumilerum@lerum.se

Hemsida: vaxtrumilerum.se