({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tobias Andersson

Vandringsled Hökensås 11,5 km
Tidaholm

11 km, medel

Upplev det vackra landskapet på Hökensås med sin tallmo och böljande, mjuka åsar. Vandringsleden är 11,5 km lång och passar för hela familjen.

 

Snabbfakta

 

Längd: 11,5 km

Tidsåtgång: ca 2,5 timmar

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Vägar och stigar, bitvis förekommer områden med rötter och stenar. 

 

Utskriftsvänlig ledbeskrivning med karta finns här.

 

Fantastisk vandring på rullstensåsen bland tallmo

Vandringsled Hökensås 11,5 km startar och slutar vid First Camp Hökensås. Leden är relativt lättvandrad och varierar mellan bredare skogsväg, smal mjuk stig och mindre stigar med rötter och stenar. Under vandringen kan du stanna vid en porlande bäck, ta en avstickare till någon av fiskesjöarna som leden passerar och bara njuta av lugnet. Stanna gärna till och förundras över naturens formationer när du står uppe på åsen och blickar ner i groparna som påminner om istidens härjningar i trakten. 

Fotograf: Tobias Andersson

Rikt djurliv, blåbär och lingon utmed leden

Efter lite mer än 8 km kommer du till fiskesjön Stora Grubben. Den trolska skogen och sjön inbjuder till en paus. Det finns fikabord, grillplats och soptunna. Fortsätt utmed sjön så finns det flera ställen att stanna till på. När du blickar ut mot sjön är det inte helt omöjligt att du får se en fiskare som drar upp sin fångst. 

Djurlivet i området är rikt och om du gillar att plocka bär så finns det både blåbär och lingon om du kommer under rätt period. 

Fotograf: Tobias Andersson

Boende och mat

Leden utgår från First Camp Hökensås. Vid campingen ligger Hökensås Sportfiske med en sportfiskebutik, det finns även en liten butik samt en restaurang. Öppettiderna varierar efter säsong. I campingens reception finns en kundtoalett samt kartor över vandringslederna i området.

Vandra på Hökensås

Här kan man uppleva känslan av att vandra på mysiga Hökensås.

 

 

Fakta om leden

Längd:

Leden är 11,5 km och är en rundslinga.

Ungefärlig tid:

Det tar ca 2,5 timmar att gå leden.

Markering:

Leden är grönmarkerad, markering sitter på stolpar och träd. 

Från campingen utgår ett antal leder, varav en är en MTB-led. Vandringsleden och MTB-leden samsas på samma sträckning under en stor del av vandringen.

På vissa ställen får du korsa en bilväg men annars håller sig leden inne i skogen som består av tallar, granar och kortare bitar av blandskog. När stigen är stenig kan det vara halt om det är blött. Vissa passager går över träbroar som också kan vara halkiga vid blött väder.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medel men är lättvandrad med jämn väg eller stig. Bitvis förekommer stigar med rötter och stenar. 

Start och mål:

Leden startar och slutar vid First Camp Hökensås där det också finns parkering.

Hitta hit:

Hökensås ligger i Västsverige nära Vättern, cirka 160 km från Göteborg. Väljer du att åka tåg åker du till Falköping eller Skövde och sedan buss därifrån till Tidaholm. Kolla gärna bussförbindelsen mellan Tidaholm och Hökensås då den periodvis är sporadisk.

Åker du bil ligger Hökensås 14 km från Tidaholm och 48 km från Jönköping.

Tips på fler natursköna vandringar i Skaraborg som passar för en dagstur finns på vandraiskaraborg.se

Kontaktinformation

First Camp Hökensås

Håkängen 1

522 91 Tidaholm


Telefon: +46 502 230 53


E-post: hokensas@firstcamp.se