({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tobias Andersson

Trollstigen
Skövde

12 km, medel

Upplev en vandringsled i tre delar. De tre turerna tar dig alla genom Billingens unika natur och du får uppleva både rasbranter, historiska platser och vidunderliga utsikter. Alla tre turer följer till största delen samma led och du väljer själv om du vill ta en kort promenad, ett något längre äventyr eller en ordentlig dagstur. Välj mellan längderna 2,6 km, 8,1 km eller 12.4 km.

Snabbfakta

Längd: 12,4 km
(8,1 km och 2,6 km)

Tidsåtgång: 3,5 timmar
(2,5 timmar och 1 timme)

Svårighetsgrad: Medel. Förhållandevis lätt men blir på vissa ställen ganska brant med svårare partier.

Terräng: Små skogsstigar och hagmarker till grusvägar.


LEDKARTA

Trollstigen 12,4 km – Den historiska leden

Den 12,4 kilometer långa Trollstigen är en perfekt dagstur för dig som vill uppleva en stadsnära vandring, där du ändå befinner dig mitt ute i Billingens skogar. Här vandrar du genom den pittoreska Rhododendrondalen i ett närmast djungellikt landskap nedanför platåbergets kant. På vägen passerar du hagmarker och gamla tvättinrättningar intill den porlande bäcken.
Efter några kilometers vandring når du Billingens östra sida där du får uppleva de ståtliga diabaspelarna och njuta av den majestätiska utsikten vid Ryds grottor. Här finns också en grillplats som lämpar sig utmärkt för ett picknick-stopp där trötta ben och fötter får vila och du kan njuta av en mysig medhavd lunch med utsikt över nejderna.

Fotograf: Tobias Andersson

Med mat i magen och utvilade ben fortsätter vandringen vidare på leden nedanför Billingens brant där lövskogen dominerar. Här får du utforska de fantastiska ravinerna där berglagren ger sig till känna, och du kan även se spår av den gamla hålvägen som en gång ledde uppför berget.
På vägen tillbaka passerar du genom det populära Skogsmulleriket. Trollstigen är en vandringsled där du inte bara får uppleva Billingens vackra och varierande natur, utan också utforska dess historia.

Följ blåa ledmarkeringar med troll för att vandra den historiska leden.


Trollstigen 8,1 km – Den vidunderliga vandringen

Den 8,1 kilometer långa Trollstigen följer samma sträcka som den 12,4 kilometer långa vandringsleden (den historiska leden) fram till Skanskas stenbrott. Här viker den vidunderliga vandringen av åt vänster för att ta dig upp på Billingens dramatiska kant. Här kan du njuta av utsikten från Ryds grottor och se de häftiga diabaspelare som brutit sig loss från bergskanten. Strax därefter ansluter leden återigen till samma sträcka som den historiska leden och tar dig på fina skogsvägar och stigar tillbaka till Billingens fritidsområde.

Tips! Missa inte att göra en avstickare strax efter Skanskas stenbrott – inne i skogen forsar ett fint litet vattenfall ner för bergskanten. Ett perfekt stopp innan du tar dig an den branta vandringen upp till Ryds grottor!

Följ rosa ledmarkeringar med troll för att vandra den vidunderliga vandringen.

Trollstigen 2,6 km – Billingetrollets trollstig

På den kortaste av de tre varianterna av Trollstigen får du vandra i Billingetrollets fotspår. Leden följer den historiska leden tills den viker av och följer den lilla bäcken upp mot Billingens kant.
Utmed Billingetrollets trollstig finns stationer där du får uppleva spännande och roliga aktiviteter. Vid varje station finns en låda med ett lock som Billingetrollet har placerat ut – öppna locket och du får ett uppdrag att utföra! På fyra av uppdragen ska du stämpla i ditt stämpelkort som du hämtar i lådan vid starten. När du fått alla stämplar väntar en belöning i Billingetrollets grotta som är den sista stugan man kan hälsa på i i Skogsmulleriket.

Följ gula ledmarkeringar med troll och Billingetrollets egna träpilar för att vandra Billingetrollets trollstig. Utskriftsvänlig ledbeskrivning med karta finns här.

Ryds grottor. Foto: Jesper Anhede/Next Skövde


Boende, mat och bad

Trollstigen utgår från en stig precis intill Billingebadet på Billingen. På badet finns en 50-metersbassäng med fantastisk utsikt över Skövde. Här hittar du också ett soldäck samt en barn- och en plaskbassäng - allt med en fantastisk panoramautsikt över nejderna. Intill badet ligger Billingehus. Hotellet hade nyöppning efter en omfattande renovering i juni 2023. Bara ett stenkast från starten för Trollstigen finns ännu ett boende i form av Billingens stugby & camping. Toppen café och mat i Billingecenter erbjuder god, enklare lunch och smarrig fika. I Skövde centrum finns ett stort utbud av mat- och fikaställen.

Tips på fler natursköna vandringar i Skaraborg som passar för en dagstur finns på vandraiskaraborg.se

Se en liten glimt av Trollstigen!

 

 

Fakta om leden

Längd:

Den historiska leden: 12,4 kilometer (blå markering med troll)
Den vidunderliga vandringen: 8,1 kilometer (rosa markering med troll)
Billingetrollets trollstig: 2,6 kilometer (gul markering med troll)

Trollstigen är en rundslinga som går att vandra i tre olika längder.

Ungefärlig tid:

Den historiska leden - 3,5 timmar
Den vidunderliga vandringen - 2,5 timmar
Billingetrollets trollstig - 1,5 timme

 

Markering:

Den historiska leden – blå markering med siluetten av ett troll på.
Den vidunderliga vandringen – rosa markering med siuletten av ett troll på.
Den trolska stigen – gul markering med siluetten av ett troll på.

Svårighetsgrad:

Vandringsleden klassificeras som medel där terrängen förhållandevis är lätt men på vissa ställen blir ganska brant med svårare partier. Underlaget varierar från små skogsstigar och hagmarker till grusvägar. Ett kortare parti går även på asfalterade vägar genom ett villaområde i stadsmiljö. 

Start och mål:

Leden är en rundslinga som startar och slutar intill Billingebadet på platåberget Billingen. Kommer du med bil parkerar du med fördel på parkeringen precis intill badet. Det går även att ta buss nr 8 hit. Vill man går det också att gå två kortare varianter av Trollstigen. En på 2,6 km och en på 8,1 km. Båda rundslingor som startar och slutar på samma ställe. 

Hitta hit:

Skövde ligger i Västsverige mitt emellan Vänern och Vättern.

Med buss
Buss nr 8 går från Skövde Rececentrum upp till Billingens fritidsområde. Läs mer på www.vasttrafik.se

Med tåg
Skövde ligger längs den vältrafikerade stambanan och du tar dig lätt hit med tåg från både Göteborg och Stockholm. 

Med bil
Följ skyltning till Billingens fritidsområde. Väl uppe på berget, ta rakt fram i första rondellen, passera hotellet och följ vägen. Sväng sedan höger in på en parkering precis intill Billingebadet ovanför isbanan. 

 

 

Karta för utskrift/nedladdning

Snabbfakta

Längd: 12,4 km
(8,1 km och 2,6 km)

Tidsåtgång: 3,5 timmar
(2,5 timmar och 1 timme)

Svårighetsgrad: Medel. Förhållandevis lätt men blir på vissa ställen ganska brant med svårare partier.

Terräng: Små skogsstigar och hagmarker till grusvägar.


LEDKARTA

Kontaktinformation

Next Skövde

Stationsgatan 3 B

54130 Skövde


Telefon: +46500446688


E-post: info@upplevskovde.se

Hemsida: upplevskovde.se