({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Tobias Andersson

Trollstigen
Skövde

12 km, medel

Vandra denna dagstur på 12,4 km utmed Billingens rasbranter och upplev historiska platser, trolska skogar och vidunderliga utsikter.

Trollstigen är återigen öppen efter avstängning under vintern på grund av dåligt underlag. Åtgärder utmed leden kommer att ske efter påsk. Vandring sker på egen risk. 

Snabbfakta

Längd: 12,4 km
(2,6 km och 8,1 km)
Tidsåtgång: 3,5 timmar
(1 timme och 2,5 timmar)
Svårighetsgrad: Medel. Förhållandevis lätt men blir på vissa ställen ganska brant med svårare partier.
Terräng: Små skogsstigar och hagmarker till grusvägar.


Utskriftsvänlig ledbeskrivning med karta finns här.

Upplev den 12,4 kilometer långa Trollstigen. En stadsnära vandring, där du ändå befinner dig mitt ute i Billingens skogar. Här vandrar du genom den pittoreska Rhododendrondalen i ett närmast djungellikt landskap nedanför platåbergets kant. På vägen passerar du hagmarker och gamla tvättinrättningar intill den porlande bäcken.

Efter några kilometers vandring når du Billingens östra sida där du får uppleva de ståtliga diabaspelarna och njuta av den majestätiska utsikten vid Ryds grottor. Här finns också en grillplats som lämpar sig utmärkt för ett picknick-stopp där ben och fötter får vila och du kan njuta av en mysig medhavd lunch med utsikt över nejderna.

Ung kvinna står vid kanten av de stora diabaspelarna vid Ryds grottor och njuter av den blåa himmelen och den vackra utsikten.

Ryds grottor. Foto: Jesper Anhede/Next Skövde

Med mat i magen och utvilade ben fortsätter vandringen vidare på leden nedanför Billingens brant där lövskogen dominerar. Här får du utforska de fantastiska ravinerna där berglagren ger sig till känna och du kan se spår av den gamla hålvägen som en gång ledde uppför berget.

På vägen tillbaka passerar du genom det populära Skogsmulleriket.  Trollstigen är en ny vandringsled där du inte bara får uppleva Billingens vackra och varierande natur, utan också utforska dess historia. Leden är en rundslinga som går att dela upp i tre rundslingor om 2,6 km, 8,1 km och hela stora varvet på 12,4 kilometer för en utmärkt dagstur.  

Boende, mat och bad

Trollstigen utgår från en stig precis intill Billingebadet på Billingen. På badet finns en 50-metersbassäng med fantastisk utsikt över Skövde. Här hittar du också ett soldäck, en barn- och en plaskbassäng, allt med en fantastisk panoramautsikt över nejderna. Intill badet ligger First Hotel Billingehus. Här sover du utmärkt, utmanar varandra i äventyrsgolf och äter gott i restaurangen. Bara ett stenkast från starten för Trollstigen finns ännu ett boende i form av Billingens stugby & camping

Tips på fler natursköna vandringar i Skaraborg som passar för en dagstur finns på vandraiskaraborg.se

Se en liten glimt av Trollstigen!

Att vandra i Billingens skogar är både rofyllt och spännande. Titta på filmen och låt dig inspireras till en vandring genom platåberget Billingens vackra skogar.

 

 

Fakta om leden

Längd:

12,4 kilometer

Leden är en rundslinga som går att dela upp i ytterligare två rundslingor om man inte vill gå hela leden. 

Den trolska stigen (kort tur ca 2,6 km) gul markering med troll.
Den vidunderliga vandringen (mellantur ca 8,1 km) rosa markering med troll.
Den historiska leden (lång tur ca 12,4 km) blå markering med troll.

Ungefärlig tid:

3,5 timmar

Den trolska stigen - 1,5 timme
Den vidunderliga vandringen - 2,5 timmar
Den historiska leden - 3,5 timmar

Markering:

Följ gul, rosa eller blå markering med siluetten av ett troll på. Färg beror på vilken distans du väljer att gå.

Svårighetsgrad:

Vandringsleden klassificeras som medel där terrängen förhållandevis är lätt men på vissa ställen blir ganska brant med svårare partier. Underlaget varierar från små skogsstigar och hagmarker till grusvägar. Ett kortare parti går även på asfalterade vägar genom ett villaområde i stadsmiljö. 

Start och mål:

Leden är en rundslinga som startar och slutar intill Billingebadet på platåberget Billingen. Kommer du med bil parkerar du med fördel på parkeringen precis intill badet. Det går även beställningstrafik med buss upp till berget. Vill man går det också att gå två kortare varianter av Trollstigen. En på 2,6 km och en på 8,1 km. Båda rundslingor som startar och slutar på samma ställe. 

Hitta hit:

 

Skövde ligger i Västsverige mitt emellan Vänern och Vättern.

Med buss
Beställningstrafik via Västtrafik minst en timme innan avresa. Ring tel: 0771-919090 för att förbeställa din resa upp till Billingen. Busshållplatsen heter Billingehus. För mer info gå in på  www.vasttrafik.se

Med tåg
Skövde ligger längs den vältrafikerade stambanan och du tar dig lätt hit med tåg från både Göteborg och Stockholm. 

Med bil
Följ skyltning till Billingens fritidsområde. Väl uppe på berget, ta rakt fram i första rondellen, passera hotellet och följ vägen. Sväng sedan höger in på en parkering precis intill Billingebadet ovanför isbanan. 

 

 

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Next Skövde

Stationsgatan 3 B

54130 Skövde


Telefon: +46500446688


E-post: info@nextskovde.se

Hemsida: nextskovde.se