({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Daniel Ström

Vandringsled Hällekis-Trolmen 14km
Kinnekulle

14 km av Kinnekulleleden

Vill du uppleva Sveriges vackraste tågbana och även se det blommande berget Kinnekulle? Då är detta vandringsleden för dig.

Snabbfakta

Längd: 14 km

Tidsåtgång: 200 min

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Omväxlande terräng både på skogsstigar och mindre vägar. 

Service: Toalett, vindskydd, café

 

Denna vandring utgår från att du tar Kinnekulletåget en av sträckorna. Antingen så parkerar du bilen antingen vid Hällekis station eller Trolmen station och tar tåget till den andra för att sedan vandra eller så vandrar du först och tar tåget sedan. Det är vilket som passar dig bäst. Eller kanske tar du Kinnekulletåget från en annan ort och kliver direkt ut för att vandra och sedan ta tåget tillbaka?! 

Leden går bitvis längs Vänerns strand där du kan stanna på flera ställen och ta ett dopp. Du kommer passera Hellekis Säteri där finns en fantastiskt fin trädgård att besöka eller varför inte ta en lunch eller fika på Hellekis trädgårdscafé & kök. Efter det fortsätter du upp mot och genom Munkängarna. Planerar du ditt besök i maj-juni så är det stor chans att du går genom blommande ramslöksängar och att det luktar ramslök i hela skogen. Tänk på att du inte får plocka ramslök i naturreservat, de röda områdena på Länsstyrelsens karta visar var naturreservaten är. I andra delar av Kinnekulle får du gärna plocka ramslök!

Missa inte att ta en kort avstickare till ”lilla Grand Canyon”, Stora stenbrottet. Stenbrottet är ett 40 meter djupt stenbrott där man bröt kalksten. De undre lagren av kalksten sträcker sig hela 400 miljoner år tillbaka i tiden och stenlagrens färgskiftningar och den vackra miljön har gjort att stenbrottet är en av de mest populära platserna att besöka på Kinnekulle.  

Fotograf: Jesper Anhede

Efter att du gått genom de härligt lummiga skogar fortsätter vandringen ner till Råbäcks hamn. Här njuter du av en härlig utsikt över Vänern och har du tur så kanske Råbäcks mekaniska stenhuggeri är öppet. 

Vidare sen går du utmed Vänern för att sedan vika av upp mot Trolmen station där turen avslutas. Här finns en gammaldags tågstation med sitt eget mini-bibliotek, där tar du sedan tåget tillbaka till Hällekis station. 

Fakta om leden

Längd:

Leden är 14 kilometer lång.

Ungefärlig tid:

Det tar ca 3 timmar att vandra leden.

Markering:

Leden är första sträckan (från Hällekis) markerad med blå markering för att sedan gå över till orange Kinnekulleleden.

Svårighetsgrad:

Vandringen klassificeras som medelsvår och går i omväxlande terräng både på skogsstigar och mindre vägar. 

Start och mål:

Leden startar vid Hällekis station och slutar vid Trolmen där du sedan tar tåget tillbaka. Eller tvärtom naturligtvis. (Tänk på att vrida på skylten vid hållplatsen när du vill åka med tåget så det vet att du vill åka med)

Hitta hit:

Du kan ta Västtrafiks Kinnekulletåg till Hällekis station eller Trolmen station. Kommer du med bil parkerar du lättast vi Hällekis station som ligger mitt i Hällekis. 

Karta:

En utskriftsvänlig karta hittar du här.

Kontaktinformation

Destination Läckö-Kinnekulle

Nya stadens torg

53131 Lidköping


Telefon: +4651020020


E-post: Skicka E-post

Hemsida: lackokinnekulle.se


Fler vandringsleder på Kinnekulle