({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Elisabet Johansson

Brommöleden
Mariestad

15 km, medel

I Vänerns skärgård, strax utanför Mariestad hittar du vackra Brommö. Här på den nästan helt bilfria ön finns den 15 kilometer långa vandringsleden Brommöleden. Vandra i en natur som påminner om västkusten - med sanddyner, berghällar och klarblått vatten.

 

 

Snabbfakta

Längd: 15 km

Tidsåtgång: ca 4-4,5 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsvägar och breda stigar

 

Utskriftsvänlig ledbeskrivning med karta finns här.

 

Vandra i Vänerskärgårdens sommarparadis

Brommö har ett rikt djur- och fågelliv och stora delar av ön är naturreservat. Här hittar du långa fina sandstränder, klippbad och härliga lummiga skogar att plocka blåbär i. På Brommö fanns en gång i tiden ett glasbruk och detta kan man läsa mer om vid Färjeläget där det finns en fotoutställning  med amatörfoton av kända och okända människor som levt på Brommö. Tänk på att packa med dig mat och dryck för din vistelse då det inte finns någon affär, restaurang eller kiosk på ön. 

Förutom vandringsleden finns också en 16 kilometer lång cykelslinga runt ön. Vid färjeläget på Brommö kan du hyra cyklar (ingen förbokning). 

Flera badmöjligheter

Brommö erbjuder flera härliga badstränder. Här finns berghällar, sanddyner, klarblått vatten och långgrunda bad som passar de yngre barnen. Platserna Rövarsand och Store vite sand ligger på öns norrsida och erbjuder höga sanddyner och även klippbad. Från Rukehamn, på västra sidan, kan man vid lågt vattenstånd vada över till den natursköna ön Hovden med fina badvikar. Längst i söder på Brommö, vid Knipekulten, ligger Sandvik med en badplats.

 

Fakta om leden

Längd:

Leden är 15 kilometer.

Ungefärlig tid:

Leden tar ungefär mellan 4 - 4,5 timmar att vandra.

Markering:

Leden är utmärkt med oranga markeringar.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medel med undantag av delen Knipan till Rukehamn. Överlag är den mycket lättgången då den mestadels följer skogsvägar och jämna, breda stigar.

Start och mål:

Leden är en rundslinga som startar och slutar vid färjeläget på Brommö. Färjan till Brommö går från Laxhall på Torsö och tar cirka 5 minuter. Under lågsäsong behöver färjan förbokas. Torsö ligger norr om Mariestad (30 minuter med bil). Det finns parkering vid färjeläget då det inte är tillåtet att ta med bilen över till Brommö. Buss 511 går på vardagar mellan Mariestad och Laxhall, sök avgångar på www.vasttrafik.se

Hitta hit:

Brommöleden hittar du i Mariestads skärgård i Västsveriges inland. Brommö ligger 30 minuter norr om Mariestad. Från Mariestad går det bussar till färjeläget på Torsö (hållplats Laxhall) med en resa på cirka 50 minuter. Från Göteborg tar det cirka 2,5 timmar i bilväg till färjeläget på Torsö (Laxhall). 

Karta:

En digital karta hittar du på Google maps.

Tips på fler natursköna vandringar i Skaraborg som passar för en dagstur finns på vandraiskaraborg.se 

Kontaktinformation

Mariestads kommun

542 86 Mariestad


Telefon: +46 501 75 58 50


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida