({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Ny förstudie från VisitSweden kring hållbar natur- och ekoturism på landsbygden

Visit Sweden har tagit fram en förstudie i syfte att utforma en kommunikationsstrategi för hållbar natur- och ekoturism på landsbygden. I styrgruppen för projektet sitter Johan Engström, strategisk utvecklare inom naturturism på Turistrådet Västsverige.

Kan du berätta lite om vad man har kommit fram till?

— Under förstudien har det gjorts en rad undersökningar, och det har visat sig att en väldigt hög andel av de utländska turister som kommer till Sverige är intresserade av är intresserade av svensk livsstil och att komma ut i naturen. Utifrån detta faktum pågår ett arbete med att kommunicera den svenska naturen på ett tydligare sätt. Det gäller att hitta en väg för Sverige att profilera sig gentemot länder som till exempel Norge och Schweiz. Sverige är relativt okänt än så länge ute på den stora naturturism-arenan.

Har förstudien hittat något område där Sverige sticker ut gentemot konkurrenterna?

— Tanken är att kommunicera begreppet ”Human nature”. Det innebär att vi svenskar är väldigt naturliga i vårt förhållande till naturen om man så säger. Vi har inte de storslagna alptopparna eller scenerierna som exempelvis Norge och Schweiz, men naturen är ständigt närvarande i vår vardag.

Kan du ge några exempel?

— Vi går inte på tur som norrmännen gör, utan kan lika gärna ta med oss termos och picknickkorg, eller bara gå ut för att plocka blåbär eller svamp – därav ”human nature”.

Hur passar Västsverige in i det här konceptet?

— Väldigt bra skulle jag säga! Turistrådet har ju arbetat aktivt med att koppla ihop natur, kultur och måltid som reseanledningar under lång tid och är redan nu starka inom dessa områden. För de många utländska turister som vill komma hit och uppleva den svenska naturen finns det otroligt mycket att välja på i Västsverige.

Vilken naturaktivitet är det som är allra mest efterfrågad enligt förstudien?

— Vandring är överlägset populärast, vilket känns väldigt roligt ur ett västsvenskt perspektiv. Jag träffade nyligen Vikinger Reisen från Tyskland, som redan har med produkter kring Soteleden i ett befintligt program, men som nu vill utöka detta. De vill ta fram en resa där deras kunder spenderar sju dagar i Norge och sju dagar i Västsverige, och då vandrar längs Soteleden.