({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Från Newcastle till Lysekil

Den 1 juni kommer 1350 brittiska kryssningsresenärer till Lysekil med fartyget Balmoral. Efter att ha avgått från Newcastle två dagar tidigare är Lysekil det första stoppet på en 12 dagar lång kryssning, där naturupplevelser står i fokus. Kryssningsresenärerna erbjuds turer till besöksmål i Lysekil och Bohuslän, bland annat besök på Havets Hus, sälsafari och busstur till världsarvet i Tanum. Utöver de turer som säljs genom fartyget har en grupp resenärer önskat en egen exklusiv guidad tur genom den brittiska researrangören Ramblers Cruise & Walk Holidays.

Det är första gången som Ramblers Cruise & Walk Holidays kommer till Lysekil. Åsa Cunniff från Kustguiden kommer att ta hand om de brittiska gästerna under dagen.

—     Vi fick in en förfrågan via VisitSweden att Ramblers var intresserade av att komma hit, och då rekommenderade vi Åsa och hennes tjänster som guide. Hon har ju varit Bohuslänguide med Fjällbacka som bas i många år, och vet ju självklart mycket om Lysekil också, säger Therese Karlsson, travel trade-ansvarig, Turistrådet Västsverige. 

Provgång och plan B

Åsa Cunniff kommer att möta det brittiska resesällskapet vid båten på morgonen, och därefter visa upp Lysekil. Sedan kulminerar besöket med ett besök i naturreservatet Stångehuvud med sin fantastiska utsikt. Men hur förbereder man som guide ett besök av det här slaget? Åsa Cunniff berättar.

—     Det gäller dels att själv provgå hela sträckan, och givetvis att förbereda för olika väderslag. Även om det här är naturvana människor som vet att välja utrustning efter väderlek så måste man alltid ha en plan B. Det går till exempel inte att gå hela vägen ut på klipporna vid Stångehuvud om det regnar.

En annan viktig faktor som guide är att anpassa guidningen efter sällskapet, och också att inte bara prata om Lysekil utan att också ge information om resten av Bohuslän. 

—     Nu när det kommer britter på besök så kommer jag till exempel att berätta om Lysekils roll som hamn för kullagertrafiken till England under andra världskriget, säger Åsa Cunniff.

 


Sverige-Norden-Världen en faktor

För att kunna definiera vad som krävs för att ett företag ska kunna ta emot ett besök av det här slaget använder Turistrådet Västsverige företagskategoriseringen Sverige-Norden-Världen. Kategoriseringen är framtagen för att kunna definiera vad som krävs av besöksnäringsföretagen för att de ska kunna ta del av Turistrådet Västsveriges marknadsföringsinsatser.

—     För att ta emot ett besök som Ramblers Cruise & Walk Holidays är det nödvändigt att man klara våra specifikationer för att vara ett så kallat Världen-företag, säger Therese Karlsson.