({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Så arbetar Turistrådet med influencers

Turistrådet Västsverige arbetar med marknadsföring av Västsverige som destination både i Sverige och i utlandet. Syftet är att bygga kännedom om destinationen och att inspirera till besök. En viktig del är att skapa ett bra och intressant innehåll som sprids på relevanta plattformar och kanaler. De senaste åren har samarbetet med så kallade influencers ökat.

 

Därför arbetar Turistrådet med influencers 

Att låta andra skapa ett bra innehåll om Västsverige är både trovärdigt och ofta kostnadseffektivt. Via influencers egna filmer, bilder och blogginlägg når vi deras trogna följare i deras egna stora kanaler. De influencers vi samverkar med, delar ofta innehåll om sina reseupplevelser med fokus på natur, mat och kultur. Många gånger är de nischade inom dessa teman. På så sätt når vi effektivt ut till deras följare som har ett intresse just för någon av dessa fokusområden.

Skillnad mellan att ta emot journalister och influencers

Det kan vara skillnad mellan att ta emot  besök från en journalist eller från en influencer. En  journalist skriver ofta för en uppdragsgivare och kommer att publicera en eller flera artiklar från besöket. De brukar ofta anteckna och fokusera på detaljer i mötet med företagen. En influencer däremot är sitt egna varumärke och uppdragsgivare och fokus ligger  ofta på att ta bra bilder, skapa filmer och blogginlägg för spridning både i de egna och i andras sociala kanaler. De vill exempelvis hitta ikoniska och typiskt västsvenska platser. 

Exempel: Influencers som besökt Västsverige 2018

Eftersom influencers har en hög trovärdighet bland sina följare, kan Turistrådet på ett effektivt sätt nå ut med budskap om Västsverige till de prioriterade målgrupperna. Här nedanför kan du läsa om vilka influencers som besöker Västsverige, varför de gör det och även se lite exempel på innehåll. Denna lista uppdateras kontinuerligt.

Find us lost (Storbritannien)

Find us lost är Selena och Jacob, som är brittiska rese- och lifestylebloggare. De har 158 000 följare på Instagram och besökte i början av augusti Västsverige för att skapa innehåll i form av Youtube-film, reseguide och instagramuppdateringar. De älskade glashusen i Baldersnäs, och bilden som lades ut på Instagram har genererat närmare 10 000 likes och över 300 kommentarer. Bilden du ser nedan, från glashusen i Dalsland, plockades upp av det internationella Instagram-kontot Beautiful Hotels , som har över 3 mijoner följare. 

Instagram - Find us lost

 

 

Superpapsen (Norge)

Superpapsen, eller Ole Morten Knudsen som han egentligen heter,  är en av Norges största familjebloggare. Morten har cirka 5000 unika läsare i veckan, 11 100  följare på Instagram och 7640 följare på Facebook, samt över 1000 på Snapchat. Han spenderade tillsammans med familjen en natt på Dalslandsaktiviter där de bland annat fick pröva på höghöjdsbana, fiske och guldvaskning. Dessutom åt familjen på Baldersnäs Herrgård. Läs blogginläggen här och här

 

Mor til Mernee (Danmark)

Bakom bloggen Mor til Mernee döljer sig Louise Johansen, en dansk familjebloggare med 59 000 följare på Instagram Under sitt besök i Västsverige upplevde hon Göteborg och delar av Västgötaturen tillsammans med sin familj. På programmet stod bland annat Karlsborgs Fästning, Göta Kanal, Norrqvarn och Läckö Slott.

 Instagram – Mor till Mernee

 

 Anna Jones (Storbritannien)

I juni bjöds en grupp brittiska ”foodie influencers” in till Göteborg och Västsverige i samarbete med Göteborg & Co och Visit Sweden. Det största namnet i gruppen var Anna Jones, en känd brittisk kock och kokboksförfattare som följs av 125 000 personer på Instagram, 25 000 på Twitter och 10 000 på Facebook. Övriga deltagare var Kym Grimshaw, Elly Curshen och Elke Frotscher. Gruppen upplevde Göteborg, var med på tångsafari i Grebbestad, smakade pinfärska ostron och fick besöka Smögen. 

 

Erik Conover (USA)

Erik Conover är en amerikansk youtuber och influencer som har en Youtubekanal med över 427 000 följare och 49 miljoner visningar. Mellan den 20 och 28 juni besökte han bland annat Göteborg, firade midsommar på Styrsö, cyklade på Koster, paddlade i Grebbestad och var med på skaldjurssafari i Smögen. Eriks besök är en del av Turistrådets samarbete med Visit Sweden, Volvo och Göteborg & Co. Här nedan kan du se den första av filmerna från Eriks resa i Göteborg och Västsverige. 

 

Thumbnail image

 

 

 

Lobster & Swan (Storbritannien)

Lobster & Swan är en av Storbritanniens första lifestylebloggare. Bakom bloggen döljer sig fotografen Jeska Hearne, som bloggar om bland annat recept, interiör och daglig inspiration. Hon har över 340 000 följare på Pinterest och 47 000 följare på Instagram. Jeska upplevde midsommar i Göteborg och Bohuslän på egen hand. Hon är en del av den influencerkampanj som Turistrådet gör i Storbritannien tillsammans med Visit Sweden och Göteborg & Co.

 

 

Alex Vizeo (Frankrike)

I juni besökte den franske vloggaren och youtubern (fokus är natur och resor) Alex Vizeo Dalsland och Bohuslän. Alex besök var en del av ett content-samarbete som Turistrådet Västverige gör tillsammans med Visit Sweden riktat till den franska marknaden. Alex är en stor profil som har en väldigt aktiv dialog med sina följare. Han besökte Smögen, vandrade längs Pilgrimsleden i Dalsland, paddlade kajak i Bohuslän, upplevde Skulptur i Pilane på Tjörn och bodde också en natt i Baldersnäs Herrgårds glashus. Han följs på Facebook  av 105 000 personer, på Instagram  av 53 000, har drygt 8 000 Twitter- och 70 000 Youtubeföljare. Här kan du se vloggen från Göteborg och Västsverige. 

 

 


Resfredag (Sverige)

På Sverigemarknaden har Turistrådet ett samarbete med Annika Myhre, som bloggar under namnet ”Resfredag”. Hon är ett av de största influencernamnen inom segmentet resa, speciellt när det gäller att resa med familjen, och syns regelbundet i TV, radio och har dessutom en egen podcast. I april och maj besökte Annika BoråsSkaraborg och Bohuslän för att ta del av västsvenska kulturressmål som Kata Gård i Varnhem, Bjertorps Slott i Vara och även Textile Fashion Center i Borås och streetart-utställningen No Limit i samma stad. 

Resfredag - Instagram


Viktigt att återanvända innehåll

En viktig del i detta arbete är att återanvända innehåll och material som skapats även tidigare år. Under själva besöken ligger ofta fokus på att influencers ska dela med sig av sina upplevelser till sina följare, vilket skapar engagemang och spridning. Materialet som de skapar i form av bild, text och film kan sedan aktiveras på nytt i våra egna, i de lokala turistorganisationernas och företagens kanaler samt  i Visit Swedens kanaler.

 

Sweden - a little bit different

I Storbritannien var andra delen av influencer-kampanjen ” Sweden - a little bit different” igång mellan januari till mars.  Det innehåll som tre stora brittiska influencers skapade under sina besök i Västsverige 2017, har nu återanvänts och kommunicerats digitalt i olika typer av kanaler och format. Parallellt har paketerade resor via samarbetspartners inom reseledets lyfts, för att inte bara inspirera målgruppen utan att även skapa bokningar. Läs mer om kampanjen här