({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Asaf Kliger

Besökssuccé för Island of Light - 30 000 personer kom till Smögen

Den 13-16 september genomfördes för första gången ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen. Här kunde besökarna njuta av ljuskonstverk både från land och havssidan, med Smögens samhälle och klipplandskap som fond. Och det blev succé direkt! Uppskattningsvis besökte cirka 30 000 personer Smögen för att ta del av ljuskonstverken.

 Smögengalleristen Dulce Ahlberg är initiativtagare till Island of Light och är strålande glad över besökssiffran.

 —      Jag har pratat både med privatpersoner som bott på Smögen i hela sina liv och med personer som arbetar vid kommunen, och de flesta är helt överens om att de aldrig någonsin har varit så många människor på Smögen under en och samma dag som på lördagen den 15 september. Under högsäsongen på sommaren kan det komma upp till 10 000 besökare på en dag, men den samlade bedömningen är att det var dubbelt så många på plats på lördagen, säger Dulce Ahlberg.

 

Fotograf: Asaf Kliger

 Konstverk och seminarier

 Såväl svenska som internationella konstnärer deltog med sina ljuskonstverk. Österrikes Teresa Mar, britten Paul Friedlander och Rune Guneriussen från Norge är alla välkända inom ljuskonstvärlden. På dagtid, då verken av förklarliga skäl inte syntes hölls seminarier som fokuserade på ljuskonst, miljö och hållbarhet. Turistrådet Västsverige är en av Island of Lights samarbetspartners.

 —      Vi har hela tiden känt att Island of LIght är ett evenemang med möjlighet till internationellt genomslag och som kan förlänga turistsäsongen i Smögen och bidra till ökad omsättning inom besöksnäringen. Därför är det väldigt roligt att konstatera att den första upplagan blev både välbesökt, allmänt lyckad och att även media visade stort intresse. Det betyder mycket inför nästa år, säger Gunilla Davidsson, strategisk utvecklare kulturturism, Turistrådet Västsverige.

  Bohusläningen har visat stort intresse för Island of Light och skrivit en rad (pluslåsta) artiklar. Dessutom gjordes reportage av bland annat SVT Nyheter Väst och P4 Väst. Även ett antal magasin inom ljuskonst och ljuskultur har skrivit om Island of Light.

Fotograf: Asaf Kliger