({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Cykla Mountain Bike vid Lassalyckan

Fotograf: Mats Lind

Lyckad utbildning av mountainbike-guider genomförd

I takt med att intresset för cykelturism ökar gör efterfrågan på utbildade cykelguider detsamma. Därför arrangerade Turistrådet under oktober och november en tvådelad instruktörs- och guidekurs med inriktning mot mountainbike. Kurstillfällena hölls i Strömstad, och totalt deltog tio personer under de båda utbildningsstegen.

Kurserna har blandat teori och praktik, och tar upp alltifrån första hjälpen, reparation och underhåll till analys av gästens färdigheter och fysiska förmågor, markägarfrågor och allemansrätt. Syftet är att deltagarna efter att ha genomfört båda utbildningsstegen både ska kunna instruera och guida i cykelpark och på stig upp så kallad röd gradering, vilket genererar både en instruktörs- och en guidexamen.

- Vi har redan idag många duktiga företag som erbjuder cykelguidning, men som inte har varit utbildade och certifierade. Den här utbildningen är mycket efterfrågan av dessa aktörer i och med att intresset för cykelturism har ökat ordentligt på senare år, säger Henrik Linneros, projektledare cykelturism, Turistrådet Västsverige

Fotograf: Roger Borgelid

En av deltagarna på utbildningen var Niklas Skogh, entreprenör inom mountainbike. Han bygger cykelparker, håller teknikkurser och guidar grupper. Niklas har under många år utgått i från Gävle och varit verksam i Mellansverige och fjällen, men håller nu på att flytta sitt företag byNiklas till Hunnebostrand.

- Jag har varit verksam i många år i branschen och tar emot både svenska och utländska cykelgrupper. Speciellt när det gäller utländska gäster har jag märkt att de gärna vill att man är certifierad – det gör att det blir enklare för gästerna att boka då de känner större trygghet med en certifierad guide. 

Det breda kursprogrammet tilltalade Niklas, och även om han själv har många års rutin så fick han med sig värdefulla insikter längs vägen.

- Till exempel var det nyttigt att diskutera upplägg när gästerna befinner sig på olika nivåer både cykelmässigt och konditionsmässigt. Det är alltid en utmaning att anpassa verksamheten så att den fungerar för alla nivåer.